Eskişehir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılan etkinliklerden biri de kadınların tiyatro gösterisiydi.
“Kendine Ait Bir Tiyatro” başlıklı kadın oyunları, daha önce de yine 8 Mart, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararsı Mücadele ve Dayanışma Günü gibi günler ve kadınları ilgilendiren her konuda alanda, sokakta olduğu gibi 6 Mart'ta da Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi kantininde sahnelendi.
Fakülte dekanı, öğrenciler ve öğretim üyelerinin izlediği oyun, tarihte anlatılmayıp yok sayılan kadınların hikayesini geçmişten günümüze anlatıyordu.
Tamamı kadınlardan oluşan Kendine Ait Bir Tiyatro’nun oyuncularının maske takarak erkeği canlandırılması ve yemek yerine önlerine "zıkkımın kökü" yazılı bir bitki konulması izleyen kadınları eğlendirirken, erkek izleyicileri biraz rahatsız etti.
Oyunda erkek egemen sistemin görmezden geldiklerine de değinildi:
"Kadınların önemli buluşları…
....Önce bitki topladık, yararlıyı ayırdık, ektik biçtik, yemek yaptık, ateşi bulduk çıkardık... Biz bulmadık oku yayı silahı tabancayı, bulduk sadece çapayı da sabanı da tırpanı da..
"Görünmeyen emek görünür mücadelemizle, tarihimiz doludur bunun binbir örneğiyle, gelmeliyiz kız kardeşlerim bir araya bizler, almak için özgürlüğü kardeşliği geriye..."
Oyun, insanlığa zarar veren silah gibi aletleri erkeklerin icat ettiğini, kadınların ise üretimi sağlayacak icatlarda bulunduğunu anlatıyor ve tarihteki mücadelelere atıfta bulunarak tüm kadınları kız kardeşlik bağıyla yan yana, omuz omuza olup erkek egemenliğine karşı dayanışma ve mücadeleye davet ediyor. (TES/EZÖ)