Eskişehir Valiliği, Onur Haftası öncesinde yayınladığı 22 Haziran tarihli kararında, jandarma bölgesi de dahil olmak üzere Eskişehir’deki LGBTİ+ dernekleri ve benzeri oluşumlar ile bu grupları desteklemek veya protesto etmek amacıyla kamuya açık alanlarda yapılacak her türlü etkinliği yasakladı.
Kararın gerekçesinde, “genel ahlaka karşı bir takım tutum ve davranışlar içeren bu tür etkinliklerin toplumun tepkisine yol açabileceği, radikal görüşlere sahip kimi kişi ve gruplar tarafından, sosyal medya platformları ve bazı basın yayın organları üzerinden yapılması istenen etkinliklere karşı tepki gösterildiği” ifadeleri yer aldı.
TIKLAYIN - Haziran başından beri LGBTİ+'ların nefes alması bile yasak
AYM vurgusu: Çoğunluğun nazarı baz alınamaz
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’den (MLSA) Sibel Yükler’in haberine göre ertesi gün harekete geçen Yaşam Bellek Özgürlük Derneği kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Eskişehir Nöbetçi İdare Mahkemesine dilekçe sundu.
24 Haziran tarihli başvuruda, kararın Anayasada güvence altına alınan temel hak ve özgürlükleri açık şekilde ihlal ettiği belirtildi.
AYM’nin 25 Haziran 2015 tarih ve 2013/2394 sayılı Osman Erbil kararına da atıfta bulunulan başvuruda, “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, azınlıkta kalan fikirlerin, çoğunluğun nazarında kışkırtıcı veya rahatsız edici olması durumunda dahi korunarak güvence altına alınması gereklidir” denildi.
Valiliğin savunması: Aile, toplumunun temelidir
Derneğin başvurusu Eskişehir 1. İdare Mahkemesince kabul edilerek, Valilikten yasak kararının maddi ve hukuki gerekçeleri ile dayanaklarını sunması istendi. Avukatı aracılığıyla 6 Temmuz’da dava dilekçesi ile mahkemenin ara kararına cevap veren Eskişehir Valiliği ise kararın hukuka uygun olduğunu öne sürerek, açılan davanın usul ve esastan reddini talep etti.
Savunmasında LGBTİ+’ların hedef gösterildiği “aileyi korumak” söylemini yasağına gerekçe gösteren Eskişehir Valiliği, “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar. Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır” dedi.
Gençleri Onur Haftasından korumak istemişler
Devletin kendilerine verdiği görev ve sorumluluklar kapsamında yasak kararı aldığını iddia eden Eskişehir Valiliği, “‘Onur Haftası’ adı altında ilimizin de aralarında yer aldığı bazı illerde düzenlemek istedikleri etkinliklerle ailenin ve gençliğinin korunması bir yana, aksi tutumlar ve eylemler ifa edildiği bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla dava konusu işlem, hukuka ve kamu düzeni, kamu güvenliği, toplum barışı ile gençlerin korunması ilkelerine uygundur” ifadelerine yer verdi.
Nefret eylemine izin, Onur Yürüyüşüne gözaltı
23 Haziran tarihinde başlayan Valilik yasağı, “protesto” adı altında yapılacak LGBTİ+ karşıtı etkinlikleri de kapsıyordu. Ancak Yeniden Refah Partisi’nin gençlik örgütü Genç Refah Eskişehir, afiş asarak nefret eylemine çağrı yaptı. 26 Haziran’da da Valilik binasına yakın bir bölgede LGBTİ+ karşıtı basın açıklaması düzenlendi.
Nefrete ve ayrımcılığa karşı 3 Temmuz’da yapılacak 2. Onur Yürüyüşüne ise polis müdahale etti. Polisler, “Dağılın” anonsu yapılmadan 10 kişiyi darp ederek gözaltına almıştı.
(HA)