Bursa Renault'da başlayan iş bırakma eylemi Kocaeli Ford Otosan'dan sonra Eskişehir'deki Ford Otosan'a da sıçradı.
Eskişehir Ford Otosan'ın kamyon üretimi yapan tesiste 08.00-18.00 vardiyasına gelen işçiler, ücretlerinde iyileştirme yapılması ve Türk Metal Sendikası'nın Ford fabrikasından çıkması talepleriyle iş bırakma eylemi yaptı.
İşçi sözcülerinden Ahmet Camsemiz, tepkilerinin sendikaya olduğunu belirterek diğer fabrikalarla aynı taleplere sahip olduklarını belirtti.
Kocaeli'ndeki Ford Otosan tesislerinde iş yavaşlatma eylemi ise altıncı gününe girdi.
Kocaeli'ndeki işçiler bugün Genel Müdürü Haydar Yenigün ile görüşerek taleplerini yönetime iletti.
İşçi sözcüsü Hakan Cömert, ücret zammı, işten çıkarılan işçilerin geri dönmesi, Türk Metal Sendikası’nın fabrikadan gitmesi ve bu süreçte hiçbir işçinin işten çıkarılmaması konusundaki taleplerini ilettiğini aktardı.
Bursa Renault'da 11. gününe giren iş bırakma eylemi ise devam ediyor.
Ne olmuştu?
Bursa'da 5 bin 600 işçinin çalıştığı otomobil fabrikası Renault'da işçiler 14 Mayıs'ta ücret zammı için üretimi durdurdu. Renault işçilerinin neredeyse tamamı yönetimden memnun olmadığı için Türk Metal Sendikası'ndan istifa etti. İşçiler eylemlerini sendikasız devam ettiriyor.
İşçilerin toplu iş sözleşmesinin (TİS) Bosch fabrikasında imzalanan TİS ile aynı ücret zammını kapsayacak şekilde değiştirilmesini istiyor. Söz konusu TİS, Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014'te imzalanmıştı ve 2014-2017 yıllarını kapsıyor.
Renault direnişinin ardından TOFAŞ ve yan sanayi ürünleri üreten Coşkunöz, MAKO ve Ototrim üretimi durdurmuştu. Ancak önce Coşkunözü'nde arkasından ise Tofaş, Mako ve Ototrim'de işçiler işveren ile anlaşma sağlayıp iş başı yaptı. (NV)