Eskişehir'deki kredi yurtlar kurumuna bağlı üç karma yurt kadın ve erkek yurdu olarak ayrıldı.
Öğrenciler hem fazladan yol gideceklerine tepkili, hem de karma yurtların sosyalleşme mekanı olduğunu söylüyorlar. Eğitim-Sen Ankara 5 No'lu Şube, Türkiye çapında karma yurtların ortadan kaldırılmak istendiğini söyledi.
Karma yurtlarda yatahkaneler farklı bloklarda yer alıyor, sadece yemekhane ve bahçe gibi ortak kullanım alanları bulunuyor.
Eskişehir'in bir ucunda Anadolu Üniversitesi diğer ucunda Osmangazi Üniversitesi bulunuyor. Osmangazi Üniversitesi'nin tam yanında devletin Dumlupınar Öğrenci Yurdu ve onun da yanında devletin yarı özel Eskişehir Öğrenci Yurdu var.
Anadolu Üniversitesi'nin içinde ise devlet yurdu Yunus Emre Öğrenci Yurdu ve şehrin merkezindeki devlet yurdu Cumhuriyet Kız Öğrenci Yurdu var.
Şimdi bu karma yurtlardan Dumlupınar Öğrenci Yurdu ve Eskişehir Öğrenci Yurdu kadın yurduna, Yunus Emre Öğrenci Yurdu ve Cumhuriyet Kız Yurdu erkek yurduna çevrildi.
Yani, Anadolu Üniversitesi'nde okuyan kadın öğrenciler, şehrin diğer ucundaki Osmangazi'deki yurtlarda kalmak zorundalar. Osmangazi'de okuyan erkek öğrenciler de tam tersi.
Yaz okulu döneminde de bu uygulama başladı.
"45 dakika yol gidiyorum"
Anadolu Üniversitesi öğrencisi Damla Engin, geçen yıl kampusün içindeki Yunus Emre Yurdu'nda kalıyordu. Ancak yaz okulunda sadece kadın öğrencilerin kalacağı Dumlupınar Yurdu'na gönderildi.
"İlk kez kadın ve erkeklerin yurtları ayrıldı. Bize herhangi bir açıklama yapılmadı. Üstelik bu durumun bundan sonrada kalıcı hale geleceği söylentisi var. Üstelik bunun daha önce de başka illerde yapıldığı ve devam edeceği söyleniyor. Yurtları aradığımızda kendilerine şu anda yazılı bir şey gelmediğini söylediler.
"Şu anda okuldan yurda gitmek için 45 dakika yol gidiyorum. Hem yol masrafı hem de yorgunluk. Kimse kendi okulunun uzağındaki yurda gitmek istemez. Üstelik karma yurtlarda bir sorun yaşamadık, erkek ve kadın öğrenciler dayanışma içindeydi."
"Karma yurtlar sosyalleşme mekanı"
Yunus Emre Yurdu'ndan Recep Noyan ise daha önce cemaat yurtlarında kaldığını ve bunun çok sakıncalı olduğunu söylüyor.
"Karma yurtlar insanların sosyalleşmesi açısından iyi bir şey. Bir yıl cemaat yurdunda kaldım. Kadınlar ve erkekler birbirilerinden o kadar uzaklaşıyor ki, bir gün asansörde iki kadın öğrenci görüp binip binmeme konusunda tereddüt etmiştim, öyle bir noktaya varıyor yani."
Eğitim Sen: Gizli talimatla Türkiye çapında uygulanacak
Eğitim Sen Ankara Şubeler 5 Nolu Kadın Komisyonu, yaptığı yazılı açıklamada, tüm Türkiye'deki karma yurtların önümüzdeki sene kadın ve erkek yurdu olarak ayrılmak istendiğini söyledi.
"Spor Bakanı Suat Kılıç’ın verdiği gizli talimat doğrultusunda yurt yerleşimlerinin “kız” ve “erkek” öğrenci yurtları olarak ayrıştırılması planlanmaktadır. Başlayan bu dönüşüm, 23 Mayıs 2013 tarihinde YURTKUR genel müdürlüğü görevine getirilen Recep Kaymakcan tarafından uygulamaya koyulmuştur ve düzenlemenin üniversite öğrenci kayıt dönemi gelmeden önce tamamlanması istenmektedir."
Konuyla ilgili konuşan YURTKUR Eskişehir Bölge Müdürlüğü yetkilisi muhattabın YURTKUR Genel Müdürlüğü olduğunu söyledi. Genel Müdürlük telefonlarımıza yanıt vermedi.
İstanbul’da bulunan Kadırga ve Edirnekapı karma öğrenci yurtları da kadın erkek diye ayrılmıştı. Ankara’da bulunan Atatürk Öğrenci Yurdu, karma niteliği kaldırılarak kadın yurdu haline getirildi. (NV)