İnsan Hakları Derneği (İHD) Türkiye’nin sığınmacılara başta iltica hakkı olmak üzere varlıklarını sürdürmelerini sağlayacak yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini hatırlattı.
“Öncelikli olarak sağlık hakkı, çalışma ve barınma hakkı olmak üzere sığınmacıların insan onura yakışır bir hayat sürmelerini sağlayacak hakları yasal dayanağa kavuşturulmalıdır.”
Acil ve kalıcı çözümler üretilmesinin zorunluluğundan söz eden İHD’ye göre, 11.04.2013 tarihinde yasalaşan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu “coğrafi sınırlama” kriteri nedeniyle sığınmacıların sorunlarına cevap vermiyor.
Önemli birçok maddesinin gelecek yıl 11 Mayıs’ta yürürlüğe gireceğini vurgulayan İHD, yeni yasanın sığınmacıları geçici ve bir an önce gönderilecek insanlar olarak görme yaklaşımını sürdürdüğüne dikkat çekti.
“Ülkemizde her geçen gün sayısı artan sığınmacıların, başta yaşam hakkı olmak üzere, insan olmalarından kaynaklı sahip oldukları temel haklarını gerçekleştirme koşullarını tesis edecek yasal mevzuat ihtiyacı devam etmektedir.”
Kampların gösterdikleri
İHD Suriye’den Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce sığınmacıyı da hatırlatarak mevzuat eksikliğini bir kez daha vurguladı.
“Sınırın hem Türkiye tarafı ve hem de Suriye tarafında ve sınıra çok yakın bölgelerde kurulan kampların mevcut hali sığınmacılar bakımından ciddi riskler oluşturmaktadır. Reyhanlı, Süleyman Şah Çadır Kampı, Suriye sınırları içindeki Bab-el Hawa Kampı ile Akçakale Sınır Kapısı’nda yaşanan olaylar dahi bu durumun açık kanıtı olmuştur.”
Türkiye’nin Suriye’den gelen toplu sığınma hareketi konusunda tüm siyasal tartışmaların ötesinde sığınmacı temeli bir yaklaşımı benimsemesinin önemine değinen İHD, başta politik aktörler olmak üzere tüm toplumsal aktörlerin Suriyeli sığınmacılar konusunda kamuoyu algısını olumsuz etkileyecek söylem ve pratiklerden uzak durmasını istedi. (YY)