Ankara merkezli gerçekleştirilen FETÖ soruşturmasında 34 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
ÖSYM Başkanlığı'ndaki yapılanma kapsamında gerçekleştirilen soruşturmada hakkında gözaltı kararı verilen isimler arasında, ÖSYM eski Başkanı Ali Demir de bulunuyor. Demir, Bursa Kestel'de Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir tekstil firmasında gözaltına alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, Ankara, İstanbul, Adana, Eskişehir, İzmir, Nevşehir ve Trabzon'da eş zamanlı gerçekleştirdiği operasyonlarda ise toplamda 21 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 13 şüphelinin ise yakalanmasına çalışılıyor.
Ali Demir kimdir?
2010 yılındaki KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda, kopya iddiaları üzerine görevinden istifa eden Ünal Yarımağan'ın yerine YÖK tarafından, Eylül 2010’da vekaleten ÖSYM Başkanvekili olarak görevlendirildi.
Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ise 29 Mart 2011'de bu göreve asaleten atandı.
Sınav evraklarını imha etmekle suçlandı
Demir, asaleten göreve başladıktan kısa bir süre sonra 27 Mart 2011'de 1 milyon 700 bin kişinin girdiği 2011 YGS sınavının şifreli olduğu ortaya çıktı. Demir önce iddiaları reddetti, sonra “Şifre var ama kopya yok” dedi.
Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan sınavda suç unsuru bulunmadığına hükümederek, takipsizlik kararı verdi.
Aynı sınava girecek 150 mahkûm adayın kitapçığında test hatalı basıldı. Diyarbakır’da sınava giren dört öğrencinin ise cevap anahtarı kayboldu. Bu öğrenciler için daha sonra özel bir sınav yapıldı.
29 Mayıs 2011'de yurtdışı yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavında tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’i önceki yılın sorularıyla aynı çıktı. Sınav olayın ortaya çıkmasıyla iptal edildi.
İlerleyen yıllarda, 2010 ve 2011 yılındaki kopya iddiaları üzerine dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman tarafından 230 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Ali Demir soruşturma kapsamında ifade veren isimler arasındaydı.
Demir iddianamede 2010 KPSS soru kitapçıkları dahil, diğer sınavlarla ilgili evrakları imha etmekle suçlandı. Demir 2015’te verdiği ifadede dönemin Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’ınimha emrini verdiğini söyledi.
FETÖ/PDY suçlaması
2016 yılında ise Kayseri'de Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı FETÖ/PDY iddianamesinde Demir, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini düşürmeye teşebbüs, silahlı terör örğütüne üye olmak, yardım, yataklık, resmi belgede sahtecilik, güveni kötüye kullanmak, ÖSYM Kanunu'na muhalefet, terörizmin finansını sağlamakla suçlandı.
Eylül 2018’de Kayseri’de görülen son duruşmada mahkeme "görevi kötüye kullanma" suçundan Demir hakkında kovuşturma açılması için ilgili kuruma yazı yazılmasına karar verdi. (HA)