Bu bağlamda "tarihi" diye nitelendirilen zirvede, Avrupa Birliği'nin genişleme süreci, akşam yemeğinden sonraki yaklaşık 21 saat içinde karara bağlanacak.
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Danimarka ile son aylarda sürdürdükleri ekonomik ve mali konulardaki pazarlıkları tamamlayan, Lituanya, Letonya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya ve Kıbrıs Cumhuriyeti 2004 yılında AB üyesi olmaya "evet" dedi.
Bush ve Annan telefonları
Malta ile çıkan sorunların zirvede çözümlenmesi beklenirken, AB'den daha fazla ekonomik yardim talep eden Polonya'ya da, Çarşamba akşam sürdürülen pazarlıklardan sonra tarımsal desteğin arttırılacağı sözü verildi. Böylece Avrupa Birliği'nin genişleme sürecinin Kopenhag Zirvesi'nde sonuçlandırılacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Ancak Zirve'ye damgasını vuran Türkiye ve Kıbrıs konuları dönem başkanı Danimarka üzerindeki baskıları yoğunlaştırdı.
Dönem Başkanı ve Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen dün bir yandan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush, diğer yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından telefonla arandı.
Bush'a: Koşullar herkes için geçerli
George Bush'un "Türkiye'ye kesin bir müzakere tarihi verin" talebine verdiği yanıtı Anders Fogh Rasmussen şöyle açıklıyor: "Başkan Bush'a Türkiye'nin diğer ülkelerle eşit şekilde aday olduğunu ve Kopenhag kriterlerini yerine getirdiği anda müzakerelere başlama tarihi alabileceğini, AB'nin üyelik için ileri sürdüğü koşulların tüm ülkeler için aynı olduğunu ifade ettim".
Kısacası Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'ye koşullu bir müzakere tarihi verilmesi olasılığını Başkan Bush'a bildirdiğini, dönem başkanı olarak Türkiye'ye ilişkin değerlendirme ve öneriler içeren bir metni de bugün zirveye katılan ülkelere sunacağını söylüyor.
Annan'a: BM, Zirve'ye gölge düşürmesin
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın telefonu ise Kıbrıs planına ilişkin. Annan, Anders Fogh Rasmussen'in zirveye paralel olarak Kıbrıs görüşmeleri başlatması için gerekli zemini hazırlamasını istiyor.
BM'nin Kıbrıs konusundaki müzakerelerini Kopenhag'a taşımak isteyen Annan'ın talebine, Anders Fogh Rasmussen, "Birleşmiş Milletlerin görüşmeleri Kopenhag Zirvesi'ne gölge düşürmemeli; zirvenin asil amacı 10 aday ülkenin katılımıyla AB'nin genişleme sürecini tamamlamaktır" yanıtını veriyor.
Kofi Annan'in son anda birleşik bir Kıbrıs'ın Avrupa Birliği üyeliğine alınması için gösterdiği çaba, Başbakan Anders Fogh Rasmussen tarafından da tercih edilen bir durum. Ancak gerek Türkiye'nin, gerekse AB'nin, açıkça belirtilmese de Kıbrıs sorununu, Türkiye'nin müzakere tarihi alabilmesi ile bağlantılı bir kart olarak görmesi nedeniyle zirvede yoğun bir diplomasi trafiği bekleniyor.
Devlet ve hükümet başkanları, 21 saat içinde bu trafiği aşabilmeleri durumunda, yarın akşam Kraliçe Margrethe'nin Sarayında akşam yemeği yiyecekler. (YS/NM)