ABD'de çevre eğitimi de almış
Adana Çevre Etki Koordinasyonu (ÇETKO) Başkanı Prof. Dr. Figen Doran eski kaymakam Sırrı Uyanık'ın İSKEN A.Ş.'de üst düzey yönetici olarak işe başlamasının iki acı yanı bulunduğunu belirtti.
Doran, "Bu iki acı şeyden birisi kaymakamın halkın vergileri ile ABD'ye gitmesi ikincisi ise çevre eğitimi alması" dedi.
Prof. Dr. Figen Doran, "Umarım bu sistem bir gün bozulacaktır" dedi ve şu noktalara dikkat çekti:
"Sırrı Bey, Yumurtalık Kaymakamıyken, bizlere ne kadar haklı olduğumuzu söylüyordu. Şimdi firmanın temsilcisi. Yumurtalık'a kurulacak sistemin ne kadar kirletici olduğunu tüm dünya biliyor. Çevre eğitimi almış bir kişinin, kirliliğe katkı veren bir firmanın üst düzey yöneticisi olması da düşündürücü.
"Sonuçta firmalar, yerel yöneticileri bir şekilde ikna edip, kendi yanlarına almışlardır. Yöneticiler, firmaya taraf olmuşlardır. Bu kişiler kandırılacak küçük bir çocuk değil . Her şey ortada ve halk bunun yorumunu yapmalı. Santrali biz çevreciler değil, halk istemiyor. Ama yöneticiler savunuyor."
Diğer yöneticiler de...
Yumurtalık ve Ceyhan'da görev yapan üç kaymakam ve üç belediye başkanı da termik santral yapımcısı firmanın davetlisi olarak, değişik zamanlarda Almanya'ya inceleme gezisine gitmişlerdi.
Nereleri kirletecek?
Yumurtalık dışında İskenderun, Dörtyol, Erzin, Samandağ sahillerini de olumsuz etkileyecek ve bölgedeki tarım alanlarını yok edip, külleri ile halkın sağlığını bozacak santrale karşı tepkiler sürüyor.
İhanetin geldiği yer
Ceyhan Çevre Gönüllüleri Derneği (CÇGD) Başkanı Yalçın Özen , devlete ilk ihaneti , devletin eğittiği kişilerin yaptığını öne sürdü.
İskenderun Çevre Koruma Derneği (İÇKD) 2. Başkanı ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇDOS) Ortak Sekretaryası sorumlusu Oktay Demirkan da eski kaymakamın İSKEN A.Ş.'ye genel müdür olarak işe başlamasını "anlamlı buluyorum" diye niteledi.
Temeli, Yılmaz ve Ersümer attı
Adı Beyaz Enerji İddianamesi'nde adı geçen Sugözü Termik Santrali'nin temeli, 4 Kasım 2000 tarihinde Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Mesut Yılmaz , dönemin Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ile Federal Almanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. Rudolf Ventures 'in katılımıyla atılmıştı.
Türkiye'nin en büyüğünü kimler yapıyor
2003 yılında işletmeye alınması beklenen ve Türkiye'nin en büyüğü olacak Sugözü Termik Santrali 1.210 megavat gücünde olacak.
Maliyeti 1.5 milyar dolar olan santral projesinin dörtte biri Steag firmasının kendi olanakları ile geriye kalan yüzde 75'lik kısmı ise, Almanya Kalkınma Kredileri Kuruluşu (KfW), Dresdner Bank ve Westdeutsche Landesbank'ın lokomotif görev yaptığı bankalar konsorsiyumu tarafından sağlanıyor.
Siemens Enerji Üretimi brimi (KWU) yönetimi altında Babcock Borsig Power Almanya, Gama-Tekfen Türkiye ve Siemens LG Türkiye Simko'dan oluşan Konsorsiyumun yatırımcı firmaları Steag, Siemens ve Gama.
İthal kömür ve yağacak zehir
İthal taşkömürü ile çalıştırılacak santralın işletmesini ise Steag ve Siemens'in birlikte kurduğu İSKEN A.Ş. firması üstlenecek.
Türkiye Elektrik Anonim Şirketi'nin (TEAŞ) 1994 yılı raporuna göre, 2010 yılına kadar Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Antakya, İskenderun, Adana, Tufanbeyli, Elbistan'da toplam 21 üniteli toplam 12 ayrı kömür santrali projelendirilmişti.
Deniz kenarında ve 3 bin dönüm alan üzerinde kurulacak tesiste, saatte 450 ton kömür yakılacak ve saatte 60 ton da kül, günde 200 ton Sülfirik asit ve 70 ton nitrik asit yağacak.
"Çevrecilerin tepkileri!"
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) ortak sekretarya sorumlusu Oktay Demirkan , santral çalışmaları sırasında Uyanık'ın çevreci izlenimi yarattığını belirterek , "Daha sonra da çevreye yakın olmadığını girdiği kuruluşla gösterdi. Elbette şartlar daha iyi ise, devlet görevini bırakıp, özel firmaya gidebilir. Ama ben anlamlı buluyorum" dedi.
Gözaltına alınanlar ve baskı
Gökova Köyü'nde çiftçilik yapan ve santrala karşı geldiği için üç kez, üç arkadaşı ile birlikte gözaltına alındığını belirten Muhsin Çapkın ise "Santrali istemiyoruz deyince, sürekli baskı yaptılar. Halkı kışkırtırız gerekçesiyle de üç kez gözaltına aldılar. Mesut Yılmaz'ın Sugözü Termik Santrali'ni temel atmaya geldiği gün, gözaltındaydık." dedi.
Evli, iki çocuk babası 40 yaşındaki Çapkın, köylünün santrali istemediğini ama sürekli baskı görmesi nedeniyle korktuğunu da savundu.(AB/YÖ/NU)