Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
ByLock kullandığı iddiasıyla tutuklanıp daha sonra güncellenen ByLock listesinden çıkarılarak tahliye edilen Eski İhlas Haber Ajansı İstihbarat Şefi Ömer Faruk Aydemir hakkında açılan davanın ilk duruşmasında beraat etti.
Sözcü’nün haberine göre Aydemir bugün İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Davanın ilk duruşmasında dosyadaki evrakları okuyan mahkeme başkanı Aydemir'in “Mor Beyin” gibi uygulama sunucularına yönlendirme sonucu Aydemir’in ByLock IP'sinin görüldüğünü, söyledi.
Aydemir savunmasında 20 yıldır İhlas Haber Ajansı'nda çalıştığını belirterek “Kesinlikle ByLock indirmedim ve kullanmadım. ByLock kullandığım iddiasıyla sarı basın kartımın iptal olduğunu öğrendim. Hemen savcılığa başvurup telefonumu teslim ederek incelenmesini istedim. Gözaltına alındığım tarihe kadar evimde bekledim” dedi.
Duruşma savcısı da beraat istedi.
Mahkeme heyeti “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçunun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle Aydemir hakkında beraat kararı verdi, Aydemir'in yurt dışına çıkış yasağını da kaldırdı.
Heyet ayrıca Aydemir’e tazminat davası açma hakkı olduğunu hatırlattı.
Ne olmuştu?
ByLock 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY)” soruşturma ve davalarında “örgüt üyeliği” için delil olarak sunuluyordu. ByLock’un örgüt üyeliği kanıtı olduğuna dair ilk kararı da Şubat 2017’de Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi almıştı.
ByLock kullandığı gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alınıp tutuklananlardandı.
Ömer Faruk Aydemir, ByLock uygulamasını kullandığı gerekçesiyle 16 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarıldıktan sonra tutuklanmıştı. Aydemir hakkında “örgüt üyeliği” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Aydemir, 28 Aralık 2017'de tahliye edilmişti.
Yüzbinlerce kullanıcı olduğu iddia edildi
Ocak ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) çalışanı 26 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, 215 bin ByLock kullanıcısı tespit edildiği belirtildi, aradan geçen sürede farklı makamlar tespit edilen ByLock kullanıcı sayısına ekler yaptı.
11 bin 480 kişi isteği dışında sunucuya yönlendirildi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Aralık 2017’de ByLock listesinde yer alan 11 bin 480 GSM numarasının kullanıcılarının bilgi ve iradeleri dışında ByLock IP’lerine yönlendirilmiş olduklarını açıkladı. Darbe girişiminin ardından yurtdışına giden eski TÜBİTAK çalışanı Kemalettin Cengiz Erbakırcı’nın Mor Beyin isimli bir program geliştirdiği belirtildi.
10 tuzak program
Buna göre “Best Free Music, Freezy Müzik, Bul Dinle, Freezy Play Free Music Online, Mor German Engslish Dictionary, En Ucuz Fiyat Mor, Almanca- Türkçe Sözlük, Araba2.com” gibi uygulamaları yükleyen kullanıcılar ByLock programını indirmemiş olsalar da telefonları ByLock sunucularına yönlendirildi.
Bunun üzerine iradesi dışında sunuculara yönlendirilen kullanıcılara ilişkin bir liste oluşturuldu.
Aydemir de tıpkı İper gibi bu liste kapsamında tahliye edilen gazetecilerden. (EA)