* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
İran Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Anadolu Ajansı'nın (AA) İran devlet televizyonundan aktardığına göre, Setayeşi İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi'nin yargı süreci hakkındaki soruyu da yanıtladı.
Faize Haşimi, İran'da "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Jîna Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestoları "kışkırttığı" gerekçesiyle Ekim 2022'de tutuklanmış, avukatı 10 Ocak'ta müvekkilinin 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıklamıştı.
Setayeşi, protestolar sırasında "göstericileri kışkırttığı" gerekçesiyle tutuklanan Haşimi hakkındaki davalara dair bir soru üzerine Haşimi'nin toplam 52 ay hapse mahkum edildiğini söyledi:
"Adı geçen kişi iki davada mahkum edildi. Bu davalardan biri rejim aleyhine propaganda faaliyeti suçlaması, diğeri ise mukaddesata hakaret. Sanık ilk davada 15 ay, ikinci davada ise 37 ay hapis cezasına çarptırıldı. Şu anda ilk davadaki cezasını çekiyor."
Son yıllarda ülke yönetimine karşı sert eleştirileriyle tanınan Haşimi, Ocak 2021'de ABD'nin İran'a yönelik baskılarını desteklediğini açıklamıştı.
Haşimi, Nisan 2022'deki bir konuşmasında da Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD'nin yaptırım listesinde kalması gerektiğini söylemişti.
Haşimi hakkında ayrıca, daha sonra "şaka" olduğunu söylediği, Muhammed Peygamber ile ilgili ifadeleri ve İran yönetimine yönelik yaptırımlara destek verdiği gerekçesiyle Mayıs 2022'de soruşturma açılmıştı.
"Tutuklananların yüzde 98'i serbest bırakıldı"
İran Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, protestolar sırasında gözaltına alınanların durumuyla ilgili soruya da yanıt verdi.
Setayeşi, "Genel olarak Tahran eyaletindeki son isyanlarda tutuklananların yüzde 98'i şu ana kadar serbest bırakıldı; tüm ülkede de bunun aynı oranlarda olduğu görünüyor" değerlendirmesini paylaştı.
Öte yandan, İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) bugün paylaştığı güncel verilere göre, Jîna Mahsa Amini protestolarının başladığı 17 Eylül 2022 tarihinden bu yana toplam 19 bin 545 protestocu gözaltına alındı ve/veya tutuklandı. Bu kişilerin 713'ü öğrenciydi.
Bugüne kadar protestolarla bağlantılı olarak açılan davalarda toplam 729 protestocu mahkum edildi ve toplam 11 bin 934 ay hapis cezasına hükmedildi. Ülkede 105 protestocunun idam cezası tehlikesiyle karşı karşıya olduğu tahmin edilirken bugüne kadar toplam dört protestocu idam edildi. (SD)