*Fotoğraflar: Pixabay, AA (Arşiv).
Facebook ihbarcısı Frances Haugen Salı günü, Tüketicinin Korunmasına İlişkin Senato Alt Komitesi'ndeki merakla beklenen ifadesi sırasında sosyal ağın tehlikeli amaçlar için nasıl kullanılabileceğine dair örnekler için defalarca diğer ülkeleri işaret etti.
Eski ürün müdürü, Facebook'taki aktivite ile Myanmar ve Etiyopya'daki ölümcül şiddet ile Çin ve İran'ın casusluğu arasında bir dizi bağlantıya atıfta bulundu.
Haugen, "Bugün gördüğümüz bölücü ve aşırılıkçı davranışların sadece bir başlangıç olmasından korkuyorum. Myanmar'da ve şimdi Etiyopya'da gördüğümüz şey, kimsenin sonunu okumak istemeyeceği kadar korkunç bir hikayenin ilk bölümleri" dedi.
Rohingyalılara yönelik nefret
Facebook, 2018'de Myanmar'da zulüm gören Rohingya azınlığına karşı nefreti körükleyen gönderilerin yayılmasını önlemek için yeterince şey yapmadığını itiraf etti.
Facebook, bu yılın başlarında gerçekleşen askeri darbeden sonra ülkede "yanlış bilginin" yayılmasını sınırlama sözü verdi.
Bir senatörün Facebook'un dünya çapında "otoriter veya terörist temelli liderler" tarafından kullanılıp kullanılmadığı sorusuna yanıt veren Haugen, platformun "kesinlikle" bu şekilde kullanıldığını ve Facebook'un bunun "çok farkında" olduğunu söyledi.
Facebook'taki son görevi, şirketin "doğrudan platformdaki Çin katılımını izlemek, örneğin dünyadaki Uygur nüfusunu gözlemlemek için çalıştığını" söylediği karşı casusluk ekibiydi.
"Uygurlar hedef alındı"
Mart ayında, Facebook'un güvenlik personeli, Çinli bilgisayar korsanlarının ülke dışında yaşayan Uygur aktivistleri ve gazetecileri sahte Facebook hesapları ve kötü amaçlı yazılımlarla hedef aldığını ortaya çıkardı.
Haugen'in ekibi ayrıca "diyelim ki İran hükümetinin diğer devlet aktörleri üzerinde casusluk yapmasının aktif katılımını gözlemledi. Bu kesinlikle olağan bir şey" dedi.
Haugen, ancak bu tür tehditlerin devam eden çoğalması için "(Facebook'un) karşı casusluk bilgi operasyonu ve terör ekibinin tutarlı bir şekilde yetersiz kalmakla" suçladi.
Bu ifşa üzerine, Connecticut Demokrat Senatörü Richard Blumenthal, ulusal güvenlik endişelerinin gelecekte daha derinden araştırılmasını önerdi.
TIKLAYIN - Her Şey Politik, Evet Facebook'taki Like'larımız da...
"Etnik şiddeti körüklüyor"
Haugen'e göre, kullanıcıları beğeniler, paylaşımlar veya yorumlarla tepki vermeye teşvik eden içeriği güçlendiren etkileşime dayalı sıralama, Etiyopya gibi derin bölgesel ve etnik bölünmelerle dolu ülkelerde "gerçek anlamda etnik şiddeti körüklüyor".
Haugen, Facebook'un tehlikeyi azaltmak için önlemler geliştirmesine rağmen, bunların dünya dillerinde eşit olmayan bir şekilde uygulandığını söyledi ve ekledi:
"Facebook güvenlik sistemleri olmadan etkileşime dayalı sıralamanın tehlikeli olduğunu biliyor, kamuoyu önünde de bunu kabul ettiler, ancak daha sonra bu bütünlük ve güvenlik sistemleri dünyadaki çoğu dilde kullanıma sunulmadı. Etiyopya'daki etnik şiddet gibi şeylere neden olan bu."
Zuckerberg: Mantıksız
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg Facebook çalışanlarına gönderdiği ve daha sonra sosyal medya hesabında da paylaşılan bir mesajda "Kâr etmek için kasten insanları kızdıran içerik yayınladığımız argümanı son derece mantıksız" dedi ve ekledi:
"Biz reklamdan para kazanıyoruz ve reklam verenler sürekli reklamlarının yanında zararlı ya da sinirlendiren içerik istemediklerini söylüyor. İnsanları sinirlendiren ya da depresyona sokan ürünler geliştirmek için yola çıkan bir teknoloji şirketi tanımıyorum."
CBS kanalında pazar günü yayınlanan "60 Dakika" adlı haber programında da konuşan 37 yaşındaki veri bilimcisi Frances Haugen bu yılın başlarında ayrıldığı eski işvereni Facebook'u "güvenlik yerine kâr elde etmeyi seçmekle" suçlamıştı.
Gizli dökümanları yanına aldı
Şirketten ayrılırken binlerce gizli dokümanı da yanına alan Haugen, "Facebook gölgelerde faaliyet göstermeye, araştırmalarını kamu denetiminden saklamaya devam ettiği sürece hesap sorulamaz" dedi.
Demokrat Senatör Richard Blumenthal, Zuckerberg'in de Senato, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Federal Ticaret Komisyonu'nun sorularını yanıtlaması çağrısında bulundu.
(PT)