İ.Ü. Eşitlik Topluluğu'nun bugün Kadıköy'de yapacağı film gösterimi, Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.
İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu'nun Kadıköy’de göstereceği belgesel, Kaymakamlık tarafından "terör örgütü propagandası" ile ilişkilendirdi.
ÜniKuir’e konuşan topluluk üyesi, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü kapsamında yapmayı planladıkları gösterimin Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklandığının etkinlik mekanı tarafından kendilerine iletildiğini ifade etti. Mekanın, yasak gerekçesini bildiren tebligat talebinde bulunduğunu ve bu belgenin beklendiğini aktardı. Topluluk, tebligatın ardından bir basın açıklaması yapmayı planlıyor.
Etkinlik mekanının yakınındaki Söğütlüçeşme Caddesi yol boyunca polis araçlarıyla, mekanın önü de polis ekipleriyle ablukaya alındı.
Kaymakamlık, belgesel gösterimini "terör örgütü propagandası" ile ilişkilendirdi
Etkinlik yasağına ilişkin Kadıköy Kaymakamlığı, internet sitesinde açıklama yayınladı. Kaymakamlık, etkinliği yasa dışı olarak tanımladı ve "terör örgütü propagandası ile provokatif eylemlerin yapılacağı" konusunda delile sahip olduğunu iddia etti:
"Yapılan araştırma ve elde edilen bilgiler doğrultusunda, yapılacak yasa dışı gösteri esnasında kamu düzeninin ve güvenliğin ciddi şekilde bozulacağı, terör örgütü propagandası ile provokatif eylemlerin yapılacağı ve suç işleneceğine dair kuvvetli delil ve bilgiler elde edilmiştir."
Açıklamadaki dikkat çekici bir diğer nokta ise etkinlik çağrısı diye metinde yer verilen ifadelerin, ÜniKuir'in topluluk etkinliklerini yaygınlaştırmak için attığı tweetlerden birinden alınmış olması: "'Üniversiteli LGBTİ+ Toplulukları Bu Haftaki Etkinliklerin Odağına 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Gününü Koyuyor' çağrısıyla, Paris İs Burning (1990) isimli film gösterimi etkinliği yapılacağı tespit edilmiştir."
Kaymakamlık, gösterimi yasaklama kararını 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 32/ç maddesine dayandırıyor. 17. madde, kaymakamlıkların "genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla (...) bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde" bir toplantıyı yasaklayabileceği söylüyor.
Yasa dışı olarak tanımlanan etkinlikte gösterilecek belgesel ise 1980'lerde zengin ve beyaz New York'ta hayatta kalmaya çalışan LGBTİ+'ların balo kültürünü ekrana taşıyan 90' yapımı Paris is Burning.
Paris is Burning hakkında
1980'li yılların sonlarına doğru, New York’ta yaşayan eşcinsel, transseksüel, Afroamerikan ve Latin kökenlilerin düzenledikleri balolara dair bol ödüllü bir belgesel. O yıllarda özellikle “drag queen”lerin, “crossdresser”ların rağbet ettiği bir etkinlik olan balolarda, herkes kategorilere uygun olarak giyinip podyumda yürüyerek hem kendilerini istedikleri gibi ifade ediyor hem de birinci olmak için yarışıyorlardı. Balolar o dönemde New York’taki altkültürel gruplarda oldukça popülerdi.
Öyle ki ünlü bir moda dergisi olan Vogue’un kapak fotoğraflarındaki duruşları örnek alarak, daha sonra Madonna’nın da kullanacağı “voguing” isimli bir dans türü bile üretilmişti.
Belgesel temelde bu balo kültürüne odaklanırken, bir yandan da New York’ta özellikle transseksüellerin yaşadığı ve aynı soy ismini kullanan LGBT’lerin yaşadığı evler, AIDS, seks işçiliği gibi konuları da tüm gerçekliğiyle yansıtıyor.
Filmin Künyesi
Yönetmen: jennie livingston
Oyuncular: carmen and brooke, andré christian, dorian corey
Neden 20 Kasım?
ABD’li siyah trans kadın Rita Hester’in 20 Kasım 1998’de öldürülmesinin ardından 20 Kasım, nefret cinayetleriyle aramızdan ayrılan transları anıldığı bir gün olarak tanındı.
Türkiye’de ilki 2008’de Pembe Hayat tarafından düzenlenen “Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü” etkinlikleri, yıllar içinde LGBTİ+ örgütlerinin paydaş ve düzenleyici olarak çeşitli alanlarda trans haklarına ve mücadelesine yoğunlaştığı buluşmalar hâline geldi.
(EMK)