Belçika Başbakan Yardımcısı ve Adalet bakanı Laurette Onkelinx'in, önleyici diplomasi programı çerçevesinde desteklediği projenin İstanbul buluşması 27 Mayıs'ta Armada Otelde, saat 08:30 -17:00 arasında gerçekleştirilecek.
Proje, göçmen grupların katılımıyla genişleyecek ve Avrupa-Akdeniz havzasındaki kadınların konumuna yoğunlaşacak, daha büyük çaplı bir projenin ilk adımı olacak.
Dört ülkenin eşitlik aktivistleri
2005 yılının ekim ayında Belçika kadın derneği ve bilgi merkezi Amazone (www. amazone.be) derneğe tarafından geliştirilen proje kapsamındaki seminere, Fas, Türkiye, İran ve Belçika'daki kadın erkek eşitliği alanında çalışan kadın dernekleri destekliyor.
"Kadınlar ve Geçiş Sürecindeki Toplumlar" konulu uluslararası boyutlu proje dört ülkenin eşitlik üzerine mücadele eden aktivistlerin, kadın erkek eşitliğini sağlama mücadelesinde geliştirdikleri stratejileri belirleme ve paylaşma amacını güdüyor.
Projeyle ilgili olarak verilen bilgilerde, "geçiş sürecindeki" toplumların değişik kesimlerini bir araya getiren bir kadın ağını hayata geçirmenin hedeflendiği belirtilerek, "bu ülkelerde yaşayan kadınların koşullarını düzeltmek ve Belçika'da çifte kültür yaşayan göçmen kadınlara destek olmayı sağlamak üzere bilgi ve deneyim paylaşımı isteniyor" denildi.
Projenin kapsamı
Projenin üç eksenli bir çalışma yürütüldüğüne dikkat çekiliyor.
* Kadın erkek eşitliği alanındaki belli başlı ilerlemelerin ve eşitliğin gerçekleşmesinin önündeki yasal, sosyal, ekonomik ve politik engellerin dökümünü yapmak.
* Dört ülkenin kadınlarının eşitlik haklarını kazanmak ve uygulamak yolunda geliştirdikleri stratejileri belirlemek, tahlil etmek ve paylaşmak.
* İlerleme yollarını ve bunların somutlaştırılma olanaklarını belirlemek.
Belçika'nın birlikte çalıştığı üç ülkede üç karşılaşma organize ediliyor.
Üç ülkeden uzmanlar ekibi koordinasyon ekibiyle bir araya geliyor ve projeyi ülkelerine özgü duyarlılıklarla besliyorlar.
Fas'taki ilk seminer
2005 yılında başlatılan projeyle ilgili ilk seminer Şubat 2006'da Fas'ın Kazablanka şehrinde gerçekleştirildiği belirtilirken, 24-28 Mayıs'da İstanbul'daki ikinci seminerden sonra, 8-13 Kasım'da da İran'ın başkenti Tahran'da son toplantının yapılacağı açıklandı.
Fas'ın Kazablanka kentindeki ilk seminere dört ülkeden gelen kadın katılımların Faslı kadınların geliştirdikleri ve uyguladıkları stratejileri dinlediği belirtiliyor.
Katılımcıların kadın derneklerinin ve Aile Mahkemeleri'nin yargıçlarıyla görüştükleri verilen bilgiler arasında.
Projenin Kazablanka seminerinden ise çıkan sonuç "Yüzeysel olarak ortak kültürel ve dini kimliklerden söz edilse de kadın hakları ve kadın erkek eşitliği alanındaki uygulamalar bir ülkeden diğerine son derece büyük farklılıklar göstermektedir" oldu.
Projeyi bu farklılıkları göz önünde bulunduran bir eksene oturtturmak için strateji paylaşımına yoğunlaşmanın zorunluluğu ortaya çıktı."
Sonuçlar Brüksel'de açıklanacak
2007'nin ilk aylarında Brüksel'de bir kapanış konferansı düzenleneceği belirtilirken, bu konferansta projenin sonucuyla ilgili olarak şu açıklamalar yapılacak:
* 'cinsiyet ve etnik köken' konularında yoğunlaşan ve göçmen kadınlara destek sağlayan eşitlik çalışanlarına (eşitlik alanında faaliyet gösteren kurumlarda çalışan profesyonellere) projenin ulaştığı sonuçlar;
*Projenin katılan ülkelerdeki takibini sağlayacak eylem pistleri ve oluşan ağın işlerliği ve devamlılığını sağlayacak yöntemler.(AD)