Eşitlik Çalışmaları Derneği, farklı bir projeye imza attı. Projenin adı "Politik İyilik Hali"
Rosa Lüksemburg Vakfı’nca desteklenen KADAV ortaklığıyla yürütülen projede, Türkiye’nin politik iklimi nedeniyle ortaya çıkan yıpranma, izolasyon, ve/ya politikaya mesafelenme gibi meseleleri politik iyilik hali (political well-being) perspektifi içerisinde ele alındı.
Nihai amaç, queer-feminist siyaseti bir yöntem olarak somutlaştırarak, iyi hissetme hali ve demokrasi kültürü arasındaki bağı görünür kılmak.
TIKLAYIN - Dayanışma mektuplarını okuyun
Proje kapsamında atölyeler yapıldı, bir de “Politikada İyilik Hali” rehberi yayınlandı. Proje kapsamında yürütülen en son etkinlik, “mektup” etkinliğiydi. Bu kapsamda sosyal medya hesaplarindan yapilan açık çağrıda insanlar kendi hayatlarında bir eylemi, sözü veya tutumuyla kendilerine ilham olmuş kişilere mektup yazmaya ve bu güçlenme anını kamuyla paylaşmaya davet edildi.
Mektup yazma davetine şimdiye kadar 27 mektup ulaştı, 12’si yayınlandı.
Dernek’ten Gülnur Elçik’le “Politikada İyilik Hali”ni konuştuk.
"Eril ahlakçı yaklaşımlar"
Projenin ortaya çıkış nedenini anlatır mısınız?
Türkiye son yirmi yılda giderek dozu artarak deneyimlediği neoliberal otoriteryanizmin bedelini sağlığı, morali, yetenekleriyle, toplumsallaşmayı mümkün kılan değerlerle ödüyor. Hınç, haset, yılgınlık, umutsuzluk insanları birbirine ‘bağlayan’ kamusal duygular olarak öne çıkıyor.
OECD tarafından yapılan standart iyilik hali ölçümleri (well-being) Türkiye’nin istisnasız bütün göstergelerde durumu en kötü ülkelerden biri olduğunu ortaya koyarken , Dünya Değerler Araşırması’na göre de kişilerin birbirine en az güven duyduğu ülkelerden biriyiz.
Dolayısıyla, otoriteryanizm sadece üzerinde doğrudan baskı kurduğu gruplar açısından değil, kendi destekçileri için de sürekli ve kamusal bir mutsuzluk, umutsuzluk üretiyor. Yani Türkiye’de iyilik halinin koşulları, her zamankinden daha çok kamusal politikaların dönüştürülmesine bağlı.
Öte yandan, otoriteryanizmin etkilerini doğrudan deneyimleyen muhalifler açısından başka bir sorun var. Özgürleştirici, güçlendirici, birleştirici bir deneyim olması beklenen politik mücadele, eril ve ahlakçı yaklaşımların politik mücadele alanında hakim olması nedeniyle enerji tüketen, yalnızlaştıran, duyguların yok sayılması ile duygu fetişizmi arasında gidip gelen bir deneyime dönüşüyor.
Sağ popülist siyaset yapma biçimi sol yapılarda da kendini ilişkilerde, örgülülük anlayışında, sorunların çözülme biçiminde gösteriyor. Fakat iyilik halini gözeten perspektif ve aktiviteler, politik yapılarda çoğunlükle post-modern, anti-politik eğilimler olarak algılanıyor ve dolayısıyla fiziksel,ruhsal ve düşünsel desteğe en çok ihtiyacı olanlar, bundan mahrum kalıyor.
Peki projenin amacı ne?
İşte Politikada İyilik Hali projesi, hem iyilik halinin politik koşullarına dikkat çekmek, hem de politik mücadele alanındaki yılgınlığı kırmak ve yeni örgütlenme modelleri önermek için geliştirildi.
Politik alanların iyilik hali esas alınarak dönüştürülmesinin, politikadan uzak duran bir başka kitlenin politik mücadele ile ilişkilenmesine katkıda buluncağı düşünülüyor.
Son olarak temel hedeflerden biri otoriteryanizm nedeniyle çok sert bir şekilde deneyimlenin yalnızlaşma ve izolasyonun hem kişisel düzeyde, hem de toplumsal hareketler düzeyinde kırılmasına katkıda bulunmak.
Proje politikaya ve örgütlülüğe bakışımızı dönüştürmek açısından queer feminizmi rehber olarak öneriyor. Politik alanlarımızın hem bireysel hem kolektif olarak güçlendirici, neşeli alanlara dönüşebileceğini savunuyor.
Hangi etkinlikler yapıldı şimdiye kadar?
Rosa Luxemburg Vakfı (RLS) desteğiyle Eşitlik Çalışmaları Derneği altında haziran ayından bu yana yürütülen proje kapsamında iki ayrı grupla dörder atölye yapıldı.
Atölyeler otoriteryanizm, özgür konuşma, kolektif iyileşme ve queer feminist örgütlülük başlıklarına odaklandı. Bu doğrultuda otoriter rejimlerde iyilik hali ve yeniden ortak yaşam konulu iki online panel düzenlendi. Ayrıca, politikada iyilik haline ilişkin Türkçe ve İngilizce rehber kitapçık hazırlandı
Mektup etkinligi
Proje kapsamında yürütülen en son etkinlik, Proje sosyal medya hesaplarindan yapilan açık çağrıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte insanlar kendi hayatlarında bir eylemi, sözü veya tutumuyla kendilerine ilham olmuş kişilere mektup yazmaya ve bu güçlenme anını kamuyla paylaşmaya davet edildi.
Bu etkinlikte temel amaç hem iyi örneklerin kişisal hikayeler üzerinden görünür kılınması, hem de birbirimize ilham olabildiğimiz bir dayanışmayı harekete geçirmekti.
Çünkü otoriter siyasetlerin, Türkiye deneyiminde otoriter neoliberalizmin siyaset biçiminin en önemli özelliklerinden biri genel olarak kötünün temsil gücü kazanması ve iyinin görünmezleşmesi. Buna karşı küçük bir hikaye oluşturmak istedik.
Ayrıca, bu güçlenme anlarında çeşitli sebeplerle edilememiş teşekkürler kamusal bir dayanışma hikayesi yoluyla paylaşılmış olacaktı.
Bu etkinlik, en çok dönüş aldığımız etkinliklerimizden biri oldu. Çok sayıda insan, çok duygulandığını, kendi hikayesini düşünmek ve paylaşmak istediğini söyledi.
Ancak bu tür duygu yüklü deneyimlerin yazıya dökülebilmesi için biraz daha geniş bir zamana ihtiyaç olduğunu sonradan fark ettik. Yine de bir hafta içerisinde 27 mektup ulaştı, 12sinin paylaşılması için izin verildi.
Projenin bundan sonraki işleyişi nasıl olacak?
İlk proje bes aylik ve online olarak gerceklestirildi. Katilimcilar toplamda dorder atolyeye katildilar. Dolayisiyla yogun, fakat kisa ve online etkinlikler oldu. Projenin devaminda en az bir yıllık yıllık bir program oluşturmak, katılımcılarla yüz yüze çalışmalarda bir araya gelmek.
Bu süre içerisinde panellerimize devam edeceğiz. Ayrıca hedeflerimizden biri, sosyal medyadaki bütün mecraları daha yogun kullanarak, doğrudan calismalara katiıamayanlar için de içerik üretebilmek.
Sosyal medya hesaplarımız
Youtube https://t.co/Dt8z394HSu
Instagram https://www.instagram.com/p/CSrLsMqowvz/?utm_medium=share_sheet
Facebook https://www.facebook.com/politikada.iyilik.hali
Twitter https://twitter.com/Haliyilik?s=08
(EMK)