Eşine şiddet uyguladığı için çay dağıtmak, temizlik yapmak zorunda kalan erkeklere bir yenisi eklendi.
Muharrem Kabaca, mahkeme kararıyla 75 gün boyunca günde dört saat Gebze Adliyesi'nde paspas yapacak.
Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliğin ardından son üç yıldır mahkemeler bu tip denetimli serbestlik yaptırımlarına hükmedebiliyor.
Bir öneri
Uygulama, hükümlülerin hayattan kopmasını önlediği için faydalı ama insanın aklına bir soru takılıyor:
Şiddet gören kadın, bundan faydalanansa devlet... Türkiye'nin dört bir köşesinde devlet kurumları şiddet gören kadınlar sayesinde temizlik işlerini ucuza getiriyor!
Şüphesiz güzel bir uygulama, ama bunu daha da geliştirmek mümkün. Adaletin yerini bulması için bir önerimiz var: Mesela hakimler kamunun kadınlara olan sorumluluğunu hatırlarsa, erkekleri inşaat işine koşabilir.
Böylece açılması zorunlu olan ama sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen kadın sığınma evlerinin sayısı artabilir; şiddet gören kadınların gidebileceği bir yerleri olur.
Böylece adalet de yerini bulur!
Hapse alternatif yaptırımlar
Denetimli serbestlik uygulaması, 2004'te kabul edilen ve 2005'te yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu'yla (TCK) getirildi. Uygulama özellikle kanunla muhalefet halindeki çocukların ya da madde bağımlıları gibi sağlık desteğine ihtiyacı olan yetişkinlerin cezaevi dışında denetim altında tutulması için önemli.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) gerekli düzenleme yapıldı. CMK'nın 231. maddesi şöyle: "Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tabi tutulur."
Bu süre içinde mahkeme bir yıldan uzun olmamak kaydıyla sanığın denetimli serbestlik tedbiri olarak
- Meslek veya sanat sahibi olmasını sağlamak amacıyla bir eğitim programına devam etmesine,
- Bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında çalıştırılmasına,
- Belli yerlere gitmekten yasaklanmasına, belli yerlere devam etmek hususunda yükümlü kılınmasına ya da takdir edilecek başka yükümlülüğü yerine getirmesine karar verilebilir. (EÜ/GG)