"4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun'a aslında 'Koruma Emri' demek daha doğru olur. Bu kanun uzun yıllar uygulanmadı. Kanundan haberi bile olmayan hakimler var. Uzun yıllar dilekçe verirken kanunu da ekliyorduk dilekçeye. Bu kanunun uygulanmaması moral bozuyor. 'Bak, var ama hala şiddet görüyorum, demek ki bu benim kaderim' diyor kadın."
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Genel Başkanı Avukat Hülya Gülbahar "Sivil Toplum Kuruluşlarına Yönelik Kadınların İnsan Hakları Semineri"nde 4320 sayılı kanunu böyle anlattı. Seminerin katılımcıları kadınların şikayetinden sonra evlerine dönmek üzere serbest bırakılan eşlerinin daha fazla şiddet uyguladığının altını çizdiler.
Bilecik'te 17 yaşında zorla evlendirilen Ö.Y polis merkezine gidip babası Ş.Y'den şikayetçi oldu. Polis Ş.Y'nin ifadesini aldıktan sonra Ş.Y'yi adliyeye sevketti. Ardından Ş.Y tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Olay nasıl gerçekleşti?
Babasının kumar borcuna karşılık 10 ay önce tanımadığı bir kişiye verildiğini ve ilişkiye zorlandığını iddia eden 17 yaşındaki kız, polise başvurup 44 yaşındaki babası Ş.Y.'den şikayetçi oldu.
Bilecik'te polis merkezine giden Ö.Y., 10 ay önce babası Ş.Y.'nin kendisini, kumarda borçlandığı 34 yaşındaki B.Ç.'ye verdiğini ve bu kişinin de kendisiyle zorla cinsel ilişkiye girdiğini, kendisini sürekli dövdüğünü ve hamile kalıp düşük yaptığını öne sürdü. Şikayet üzerine baba Ş.Y. ile B.Ç. polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
Suçlamaları kabul etmeyen baba Ş.Y. ile B.Ç. adliyeye sevk edildi. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Kanun ne diyor?
Madde 1/b: Kusurlu eşin müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer eşe ve çocuklara tahsisiyle diğer eş ve çocuklarını oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması,
d) Diğer eşi, çocukları veya aynı çatı altında yaşayan aile bireylerini iletişim vasıtasıyla rahatsız etmemesi.
Madde 2: Koruma kararının bir örneği mahkemece Cumhuriyet Başsavcılığına tevdi olunur. Cumhuriyet Başsavcılığı koruma kararının uygulanmasını zabıta marifetiyle izler.
Koruma kararına uyulmaması halinde zabıta, mağdurların şikayet dilekçesi vermesine gerek kalmadan re'sen soruşturma yaparak evrakı en kısa zamanda Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirir. (GG/NZ)