Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Cumhur İttifakı'na katılması gündemde olan HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi yetkilileri, AKP'den 6284 sayılı kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik Kanun'un kaldırılmasını isteklerine tepki gösterdi.
"Kadınların yaşam hakkına doğrudan saldırı"
EŞİK, şöyle seslendi:
“Temelini İstanbul Sözleşmesi'nden alan 6284'ü tartışmaya açmak bu ülkedeki tüm kadınların hayatını tehlikeye atmak demektir.
HÜDA-PAR ve Yeniden Refah'ın hedefindeki tek konunun 6284 olmadığını biliyoruz. Kadınların tüm hareketlerini ve sözlerini kendi belirledikleri, sınırlı ve kadın düşmanı din yorumlarına göre kontrol altına almaya çalışan bu yapılarla ittifak yapmak, sadece 6284'e değil, kadınların hayat hakkına doğrudan bir saldırıdır.
“6284'e ve medeni haklara göz dikenlere, anayasal eşitlik ve laiklik ilkesini yok sayanlara, kadınların ve çocukların nafakasına el uzatanlara, ayrımcılık yapanlara, istismarı affedenlere, kadın cinayetlerini görmezden gelenlere... Kadınları yok sayanlara oy yok!”
Ne olmuştu?
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, katıldığı bir televizyon programında Cumhur İttifakı'na katılım için sundukları “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılması” ile ilgili madde tekliflerinin kabul edilmesini istemişti.
Aynı gün AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, "Bu konuları hiç konuşmadık" derken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da "6284 sayılı kanunun ruhuyla ve mevcudiyetiyle varlığı son derece önemlidir. Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez" demişti.
6284 sayılı Kanun'dan doğan haklar
Kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacında. Bu kapsamda;
- Şiddete uğrayan kadınlar devletten sığınak talep edebilirler.
- Kanun kapsamında şiddet gören ya da tehdit altında olan kadınlar geçici koruma (yakın koruma) talep edebilirler.
- Şiddete uğrayan ya da tehlikede olan kadınlar; şiddet failinin evden uzaklaştırılmasını, kendisine yaklaşmasının engellenmesini, adresinin gizlenmesini, kimlik ve ilgili diğer bilgilerin değiştirilmesini isteyebilirler.
- Kadınlar, şiddet failinin silahını polise teslim etmesini isteyebilir. Geçici velayet ve tedbir nafakası, geçici maddi yardım, oturduğu eve aile konutu şerhi konulmasını talep edebilir.
(EMK)