EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu’ndan yapılan çağrıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi" yani İstanbul Sözleşmesi’ni görüşmek üzere randevu talep edildi ve talep Oktay’a da iletildi.
TIKLAYIN – İstanbul Sözleşmesi nedir ne değildir?
TIKLAYIN – İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddeleri
“Görüşlerimizi paylaşacağız”
Konuya dair EŞİK’ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili gelişmeleri büyük bir endişe ile takip ediyor, başından beri bu konudaki görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.
"İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için hayati önemine ve acilen uygulanmasına dair görüşlerimizi paylaşırken; Sözleşme’nin kesinlikle tartışmaya açılmaması gerektiğini belirttik, acilen uygulanmasını talep ettik, kadınların haklarının ve hayatlarının politik pazarlık malzemesi yapılamayacağını dile getirdik.
“Sözleşme ile ilgili kamuoyuna da yansıyan Sözleşme’den çıkılması; Sözleşme’ye (kamuoyu tarafından şerh olarak bilinen) yorum bildiriminde bulunulması; Sözleşme’ye çekince konulması; başta temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yasağını düzenleyen 4. madde ile kadın erkek eşitliğinin hayata geçirilmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair politikaların geliştirip etkili şekilde uygulanmasına ilişkin 6. madde olmak üzere Sözleşme metninde değişiklik talebinde bulunulması gibi “yol haritaları” üzerinde konuşuluyor olmasını kabul etmiyoruz. Tüm bunların konuşuluyor olması dahi kadın haklarını, eşitlik ilkesini ve ayrımcılık yasağını aşındırmaktadır. Sözleşme’nin, kadınların ve Türkiye’nin geleceğine kadınlar olmaksızın karar verilemez.
‘Bazı sivil toplum örgütleriyle görüşüyorlar’
“İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin çalışmaların sizin koordinasyonunuzda ele alındığı, ilgili bakanlarla ve bazı kadın milletvekilleriyle toplantılar düzenlendiği, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de görüşmeye başlandığı basına yansıdı.
“Konunun ana muhataplarından biri olarak bu konudaki itirazlarımızı, görüşlerimizi ve kamuoyu ile daha önce paylaşmış olduğumuz 5 acil talebimizi iletmek üzere Platform olarak bir randevu talep ediyor, her görüşe açık olunduğu yönündeki beyanların gereğinin yapılmasını bekliyoruz."
Sözleşme'den Madde 9 – Sivil Toplum Kuruluşları ve sivil toplum Taraflar kadınlara karşı şiddet uygulanmasıyla mücadelede aktif bir rol oynayan sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını her düzeyde takdir ve teşvik edecek ve destekleyecek ve bu kuruluşlarla etkili bir işbirliği gerçekleştirecektir. Madde 10 – Koordinasyon kurumu 1 Taraflar bu Sözleşme kapsamındaki her türlü şiddeti önleme ve bunlarla mücadeleye yönelik politika ve tedbirlerin koordinasyonu, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirmesinden sorumlu bir veya birden fazla kurumu belirleyecek veya kuracaktır. Bu kurumlar Madde 11'de belirtildiği gibi verilerin toplanmasını koordine edecek, verileri analiz edecek ve sonuçlarının dağıtımını sağlayacaktır. 2 Taraflar bu fıkra uyarınca belirlenen veya oluşturulan kurumların Bölüm VIII uyarınca alınan tedbirlerin genel mahiyeti hakkında bilgilendirilmelerini sağlayacaktır. 3 Taraflar bu fıkra uyarınca belirlenen veya oluşturulan kurumların, diğer tarafların bünyesinde yer alan muadil kuruluşlarla doğrudan iletişim kurma ve ilişkiler oluşturma yeteneğine sahip olmalarını sağlayacaklardır. |
(EMK)
* Fotoğraf: Sosyal medya