EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu, Taliban’ın yönetimi el almasıyla birlikte Afganistan’da tehlike altında olan kadınlar için dayanışma yollarının arandığı çevrimiçi bir panel düzenledi.
Jagori Grameen’in kurucularından Hindistanlı Aktivist Abha Bhaiya, Afgan Mülteciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Zakira Hekmat ve Afganistanlı Kadın Aktivist Naija’nın da söz aldığı etkinlikte Afganistan’da yaşanan sorunlar ve kadınların geleceği tartışıldı.
"Afganistanlı kadınlar için ses çkıkarmalıyız"
Panel, EŞİK adına Özlem Altıok moderatörlüğünde başladı ilk sözü kadın hakları savunucusu Abha Bhaiya aldı. Taliban’ın kontrolü tekrar ele almasıyla birlikte kadınların çaresiz bir şekilde yas tutuğunu ve ne yapılabilir sorusuna cevap aradıklarını söyleyen Bhaiya, sadece bir ulus açısından değil tüm kadınlar için de neler yapılabilir diye düşündüklerini ifade etti. Afganistan’ın geçmişi ile konuya giren Bhaiya şöyle dedi:
“Afganistan’da Rusya işgali ile milliyetçi bir dalga oluşmuştu ve Taliban da bu süreçte ortaya çıkıyor, 89’da Rusya’nın çekilmesi sonrası çıkan iç savaşta Taliban işgalleri başladı ve ABD güçleri Rusya karşısında güç olabilmek için 2002 de Afganistan’da işgale başladılar görünürde karşı gibi dursalar da Taliban ile iş birliği yaptılar ve geri çekilmeden önce de Taliban ile anlaşarak çekildiler.
“Afganistan’da ki kadınlar için ses çıkarmalıyız çünkü onlar çıkaramıyor, biz sesleri olmalıyız hem yerelde hem de küresel olarak bunu yapmalıyız. Birleşmiş milletler ve diğer uluslararası toplulukları sürece dahil etmeliyiz ki mücadelemiz başarıya ulaşsın.”
Abha Bhaiya’nın ardından Afgan Mülteciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Zakira Hekmat konuştu.
Afganistan’dan eğitim için Türkiye’ye gelen ve uzun süredir de Türkiye’de yaşayan Hekmat Taliban’dan sonra ülkede kız çocuklarının okula gidebilmelerinin çok önemli bir gelişme olduğunun kendisinin de bir süre orada eğitim görebildiğini söyledi.
Hekmat şöyle dedi:
“Kadınlar ve çocuklar Kabil’e sığınmıştı ülke başkanı önce ülkeyi terk etmeyeceğim dedi ama bir gün sonra Afganistan halkına veda bile etmeden gitti ve 20 yıl önceki Taliban rejimine bıraktı ülkeyi. Savaş dolayısıyla Afganistan’ın yüzde 70’i iç göç ile yer değiştirmek zorunda kaldı sonrasında da Pakistan, İran ve son olarak Türkiye’ye göç ediyorlar.”
(EMK)
*Haber ve fotoğraf: Evrensel