"Bir araya gelip bir şeyler yapabilmek bizi mutlu etti. Ancak olayları ve acılarımızı yeniden hatırladığımız için bir yandan da duygularımızın çok yoğun olduğu bir dönem yaşıyoruz."
Trabzon'daki lojmanın girişinde 26 Aralık 1978'de arabası çapraz ateşe alınarak eşi ve oğluyla birlikte yaralanan; 8 Aralık'ta da yaşamını yitiren Prof. Dr. Necdet Bulut'un eşi Neşe Erdilek Bulut, Toplumsal Bellek Platformu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gerçekleştirdiği ziyaretin ardından duygularını böyle dile getiriyor.
Bulut'un da aralarında olduğu siyasi cinayetlerde yakınlarını kaybeden 23 aile platformu oluşturdu. Aileler meclisten cinayetlerin aydınlatılmasını istiyor.
"Suçluların bulunması zor ama imkansız değil"
"Gittiğimiz tüm kişi ve kurumların tepkileri son derece olumluydu. Bize verilen sözlerin ne kadarının tutulacağını zaman gösterecek. Bizler de medyanın ve diğer kurumların da desteğiyle konunun takipçisi olacağız" diyen Erdilek, güçlüklerin farkında olsa da umudunu kaybetmediğini söylüyor:
"Kimi 30 yılı aşmış davaların aydınlığa kavuşturulmasının kolay olmadığını biliyoruz. Ama bu imkânsız da değil. Partiler üstü bir irade gösterilmesi, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bütün bunlar yapılabilirse tetikçileri azmettirenler, suçluları koruyanlar ve gözetenler ortaya çıkarılabilir. Biz tetikçileri tanıyoruz. Ancak tetikçileri yönlendiren kişilere ulaşılamadığı sürece bu cinayetlerin devam edeceğini biliyoruz. Üstelik bu cinayetleri yönlendiren ve planlayan insanların bağlantı içinde olduğuna da inanıyoruz."
"Türkiye'deki genel süreç de umudumu artırıyor. Bazı şeyler ilk kez su yüzüne çıkıyor. Bazı şeyler ilk defa bu kadar açıkça konuşulabiliyor" diyen Erdilek'e göre, Türkiye'de yaşananların unutulmaması için siyasetçilerin, hukukçuların, medyanın ve vatandaşların duyarlı olması gerek.
Bozdağ "Elimden geleni yaparım"; Üskül "Çalışmalarımız sürüyor" dedi
Meclis'te grubu olan tüm partilerin temsilcileriyle görüşme talep ettiklerini hatırlatan Erdilek, "Yalnızca Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bizi 'yoğun gündemleri' nedeniyle kabul etmedi" diyor ve görüşmelerine ilişkin şu bilgileri veriyor:
"Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) vekiller Bekir Bozdağ ve Ayşenur Bahçekapılı ile Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin bizi, taleplerimizin hayata geçirilmesi sırasında karşılaşabileceğimiz engeller konusunda uyardı.
Şahin, komisyon kurmaya doğrudan yetkili olmadığını, ancak 20 milletvekilinin başvurusu ile komisyon kurulabileceğini söyledi; talebimizi tüm partilere ileteceği ve ortak bir duyarlılık oluşturulması için elinden geleni yapacağını taahhüt etti.
Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise, zaten araştırma komisyonlarının oluşumuna ilişkin bir düzenleme hazırlığında olduklarını söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokratik Sol Parti (DSP) üyesi yetkililerle görüşmelerimiz de olumluydu. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üye ve yöneticileri, parti üye ve yöneticilerinin ailelerinde de faili meçhul cinayetler ve kayıplar olduğunu söylediler, taleplerimizin hayata geçirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirttiler."(BB)