Bugün başlayan ve 24 Kasım'a kadar sürecek olan 2. Malatya Film Festivali'nde "Zenne" filmi "Eser İşletim Belgesi" olmadığı gerekçesiyle gösterilmeyecek.
Festivalden çıkarılması geçen hafta gündeme gelen Zenne'nin yönetmenlerinden Mehmet Binay, bianet'e yaptığı açıklamada Festival ajansından 9 Kasım'a kadar kendilerine herhangi bir şekilde belge için bir uyarı gelmediğini ve kendilerinin 9 Kasım'dan önceki on gün boyunca Festival ajansına ulaşmaya çalıştıklarını, ancak ne telefonlarına ne de e-mail'larına cevap verilmediğini ifade etmişti.
"Olayın arkasında SEK var"
Eser İşletim Belgesi hakkında bianet'e bilgi veren belgesel film yönetmeni ve Belgesel Sinemacılar Birliği üyesi Elif Ergezen, söz konusu belgenin istenmesinin arkasında Sanatsal Etkinlikler Komisyonu'nun (SEK) olduğunu söyledi.
Bu komisyonun hukuk danışmanının festival yetkililerine danışmadan festivallerin uyması gereken kuralları bir yönetmelik olarak yazdığını ve Kültür Bakanlığı'nın bu yönetmeliği onaylamasıyla komisyonun işlerlik kazandığını ifade eden Ergezen, artık festivallerin bu komisyonun onayından geçeceğine dikkat çekti.
Belgeyi almak için sınıflandırma ve değerlendirme kurulundan geçilmesi gerektiğini söyleyen Ergezen, bu kurulun şu ana kadar "Dersim 38" ve "Berivan" filmlerine dağıtım izni vermediğini, dolayısıyla bir nevi sansür uygulayıcısı olduğunu söyledi.
Sinema yasasında yapımcısı olmayan filmlerin "amatör film" statüsünde değerlendirildiğini söyleyen Ergezen, bu filmlerin izleyiciyle festivallerde buluşabildiğini ve bunun önünün kesilmesinden endişe duyduklarını sözlerine ekledi.
"Belgesellerde yapımcı yok, belgeyi nasıl alacağız?"
Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) Başkanı Hasan Özgen ise, SEK'in henüz tam oturmuş bir kurum olmadığını, Türkiye'deki festival ve gösteriler konusunda kurumsal yapı oluşturmaya çalıştıklarını, fakat bu yapıyı oluşturma aşamasında denetçi bir kurum gibi hareket ettiğini söyledi.
Eser İşletim Belgesi alan filmlerin ticari dolaşıma girebildiğini ve gösterim hakkı elde ettiğini hatırlatan Özgen, bu belgenin alım aşamasında girilen sınıflandırma ve değerlendirme komisyonunda filmi hangi yaş gruplarının izleyeceğine karar verilmesi gerekirken komisyonun fazladan kendinde denetim yetkisi de gördüğünü söyledi.
Belgeselcilerin Eser İşletim Belgesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayacağına vurgu yapan Özgen, Türkiye'deki belgeselcilerin büyük kısmının yapımcısının olmadığını ifade etti ve ekledi:
* Bizden bu sene 1001 Belgesel Film Festivali'nde gösterilecek filmler için bu belge istendi. Ancak hiçbir filmin yapımcısı yoktu. Bu yıl ikna ettik ama önümüzdeki yıl ne olacak bilmiyoruz.
* Belgeselde genelde yönetmen aynı zamanda yapımcıdır. Kendi kaynaklarıyla film yapar ve bir yarışma veya festivale gönderir. Bunun ticari dolaşımı yok.
* Çünkü televizyonlar belgesel yayınlamıyor. Çok küçük bütçelerle çalışmak zorunda kaldığımız için uluslararası piyasanın gerektirdiği kriterlerde eksiklerimiz olduğu için uluslararası pazara da giremiyoruz. (EKN)