Sultangazi Belediyesi’nin Esentepe Mahallesi’nde yaptığı parselasyon değişikliğine karşı Sultangazi Kent Savunması belediye önünde basın açıklaması yaptı.
11.00'de belediye önünde yapılacak basın açıklaması öncesi Esentepe Mahallesi'nde halk arabalara binmek için hazırlanırken polis zırhlı araçla devriye gezdi.
Mahalleli polise tapusunu gösterip “Biz bunun için bekliyoruz siz niye bekliyorsunuz” dese de cevap alamadı.
Belediye önüne gelindiğinde polis müdahale etmeyeceğini ve Başkan Altunay'ın kitleden seçilmiş bir kişiyle görüşebileceğini söyledi.
Ancak mahalleliler “Hepimizin evi gidiyor” diyerek ortak görüşme talep etti. Sonunda konferans salonuna alınan kitle kendi aralarında topladıkları parayla kahvaltılarını da salonda yaptı.
Salonda üç belediye başkan yardımcısı kısa açıklamalar yapsa da halk belediye başkanıyla konuşmadan gitmeyeceğini söyledi.
Belediye Başkanı 3,5 saat sonra geldi
Açıklama sonrası Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ile görüşmek isteyen mahalleliye belediye yetkililerinden olumsuz cevap geldi. Halk daha sonra belediyenin konferans salonuna alındı.
Ancak salondan çıkan halk belediye önünde eyleme devam etti ve direnişi kazandı. Altunay konferans salonuna gelerek halkın taleplerini dinledi ve sorularını yanıtladı.
Toplantıda mahalle halkı başkana sosyal tesis değil, kendi evinde oturmak istediğini söyledi. Ayrıca mahalleden geçen hafriyat kamyonlarından ve yapılmakta olan tünelden de rahatsız olan halk “Biz sana kendi evimizde sağlıklı yaşayalım diye oy verdik” dedi.
Başkan Altunay ise cevaplarında tüneli üstlenen firmaya bir an evvel bitmesi için gerekli uyarıların yapıldığını, taş ocaklarının kapatılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurulduğunu, parselasyon değişikliği kararının ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) tarafından verildiğini söyledi:
“Parselasyon değişikliği için encümen onayını durdurdum. Sizi buraya kim yönlendirdiyse yanlış yönlendirmiş. Bu işi sizin oluşturacağınız bir heyetle İBB’ye giderek çözmek istiyorum. Bu sizin imar hakkınızdır. İBB yapıyor ve karşılayacağını söylüyor. Bana kalırsa İBB’den para da almayın, size konutunuzu versin.”
Mahallenin bir tarafı taş ocağı bir tarafı tünel
Sultangazi Kent Savuması’ndan Ruhi Kara’nın anlattığına göre, 2015 yılının sonunda Esentepe Mahallesi için parselasyon değişikliğini içeren imar planı değişikliği onaylandı.
Ekim 2016’da “Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlantı yolu yapılacak” denilerek mahallenin altından tünel geçirilmek istendi ve bölge için acele kamulaştırma kararı verildi.
* Mahalleden taş ocaklarının görünümü
Ancak mahallenin çıkış kısmındaki sadece üçü ruhsatla çalışan 18 taş ocağı nedeniyle Esentepe Mahallesi acele kamulaştırma kapsamından çıkarıldı. Tünelin mahallenin giriş kısmında kalan Gazi Mahallesi’nden yapılmasına karar verildi.
Böylece Esentepe Mahallesi için 2015’in sonunda verilen parselasyon değişikliği kararı tekrar uygulamaya konuldu.
“Üç buçuk yaşındaki çocuğum bile astım oldu”
Tünel yapımı nedeniyle mahalledeki binalarda çatlaklar oluşmuş durumda. Fakat belediye tarafından hiçbir şekilde hasar tespit çalışması yapılmamış.
Ayrıca mahalle halkından bianet’e konuşan 45 yaşındaki Necla Özkaya taş ocaklarının tozundan ve hafriyat kamyonlarının kirliliğinden son bir ayda mahallede beş kişinin astımdan ya da akciğer kanserinden öldüğünü söylüyor:
“Tünel geçecek diye geceleri dinamit patlatıyorlar, kafamızı koyup uyuyamıyoruz. Ben astımım üç buçuk yaşındaki oğlum astım. Geçen hafta evin tavanı çöktü üstümüze. Taş ocaklarını tozu dumanı bizi zaten bitirdi. Bizi hasta ettiler. Şimdi bir de evlerimizi elimizden almaya çalışıyorlar.”
Mahallede ne oluyor?Sultangazi Belediyesi, yaklaşık 2000 kişinin yaşadığı Esentepe Mahallesi’ndeki parselasyon değişikliği kararıyla 350 hanenin arsalarında küçültme ve bölünmeler yapıyor. İmar Kanunu’nun 18. maddesine göre, belediyelerin parselasyon değişikliği kapsamında Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesilmesi olarak her bir arsanın yüzde 40’ını kamulaştırma hakkı var. Değişiklik kapsamında da Esentepe Mahalle halkına önce arsalarının yüzde 38,67’lik kısmına DOP kapsamında el koyulduğu bilgisi gitmiş. Kanunen belediyenin yetkisi olduğu için mahalleli tepki vermese de sonraki aşamada kalan arsanın yüzde 33’lük bir kısmı da İmar Kanunu’nun aynı maddesinde düzenlenen Kamu Ortaklık Payı (KOP) kapsamında kesilmiş. Yani şu an mahallede 100 metrekare arsası olan bir kişinin belediyenin parça parça yaptığı DOP ve KOP sonrası 29 metrekare arsası kalmış durumda. Belediyeden söylenene göre her metrekare için arsa sahibine verilecek para ise 400 lira. |
Belediyeler birbirine yönlendiriyor
2 Ekim’de askıya çıkan plan değişikliği bir ay askıda kaldı. Ardından bir günlük itiraz sürecini değerlendiren halk İBB’ye itiraz dilekçelerini verdi.
Aynı süreçte İBB ile görüşmeler de yapan mahalle halkı Sultangazi Belediyesi’ne, Sultangazi’den yine İBB’ye yönlendirildi.
İtiraz dilekçelerine gelecek cevaplardan sonra mahalle halkı değişikliği mahkemeye taşıyacak. (TP)
* Fotoğraflar: Tansu Pişkin - bianet