Eşcinsellerin ve cinsiyet değiştirmiş kişilerin haklarını savunan sivil toplum örgütleri, Bezilya'nın öneriyi geri çekmesini, mayıs ayında ülkede düzenlenecek olan Arap-Güney Amerika zirvesine bağlıyor. Öne sürülen bir başka neden de, karar önergesinin "ihtilaflı ve tartışmalı" niteliği.
Brezilyalı yetkililerse, önergeyi geri çekmelerinin yeterince görüş birliği sağlanamamasından kaynaklandığını açıkladı. Sivil toplum örgütleri, özellikle Latin Amerika ülkelerinden ve cinsel yönelimi anayasasıyla koruyan Güney Afrika'dan destek bekliyor.
Uluslararası Af Örgütü'yse (UAÖ), İslam Ülkeleri Konferansı'na üye ülkelerin önergeye eklemek istediği 55 ek maddeyle direndiğini, Vatikan'ınsa "daha kısık bir sesle" de olsa itiraz ettiğini belirtiyor.
Önergenin özgün metni, yeni bir insan hakları ihlali kategorisi tanımlamaktan çok, cinsel yönelimden kaynaklanan hak ihlallerine dikkat çekiyor.
Eşcinsel hakları savunucuları, eşcinsel ya da cinsiyet değiştirmiş olmanın, birçok ülkede ayrımcılığa ve dışlanmaya maruz kalmakla eşanlamlı olduğunu söylüyor. UAÖ de, sırf eşcinsel ya da cinsiyet değiştirmiş olduğu, veya bundan şüphelenildiği için, birçok tutuklunun işkence ya da kötü muamele gördüğü vakaları belgelemişti. (TK)