"İnsan haklarında hiyerarşi yoktur. Eşcinselleri yok sayan insan hakları düzenlemelerine inanmıyorum" diyen Kahramanoğlu, eşcinsellerin hakları için mücadele veren 96 ülkedeki 400 sivil toplum girişimi ve örgütün koordinasyonunu sağlayan ve merkezi Londra'da bulunan ILGA'nın Birleşmiş Milletler'de (BM) lobi faaliyetleri de yürüttüğünü söyledi.
Gandhi'nin sözlerine değinerek Türkiye'de eşcinsellere yönelik ayrımcılığı değerlendirdi.
Sol hareket eşcinsellere karşı önyargılı
Eşcinsel haklarını savunmak için eşcinsel olmanın gerekli olmadığını belirten Kahramanoğlu, ILGA'ya belediyeler, sendika ve siyasi partilerin de destek verdiğini vurguluyor.
* Eşcinsel insan hakları hareketi feminist hareketten çok şey öğrendi. 70'lerde İngiltere'de eşcinsellere yönelik kanunlardaki ayrımcılık bugün bu hareketin kazanımlarının da etkisiyle azaldı. Eşcinsellerin çocukları taciz eden kişiler olduğuna inanılıyordu.
* BM ve AB nezdindeki faaliyetlerimiz sayesinde yasalar hazırlanırken baskı unsuru oluyoruz. Bugün AB üyesi olan Kıbrıs, Malta ve Bulgaristan'ın yasalarında hala eşcinsellere yönelik ayrımcı maddeler var.
* Sol harekette eşcinselliğe yönelik bir önyargı olmadığı varsayılıyor. Ezilenlerin mücadelesini kendine ilke edinen sol, kadın mücadelesine çoğu zaman yaptığı gibi eşcinsel hareketi de ciddiye almıyor, eşcinsellere önyargıyla yaklaşıyor. Eşcinsellere karşı kültürel ve toplumsal kökleşmiş düşünceleri silip atmak çok zor.
* Gandhi mücadelenin dört aşamasını şöyle tanımlar. "Önce yok farz ediliyorsunuz, ikinci olarak komedi unsuru haline geliyorsunuz, sonra düşman oluyorsunuz ve en sonunda da kabul görüyorsunuz". Türkiye de eşcinseller ikinci ve üçüncü aşamalara maruz kalıyorlar. Toplumdaki çarpıklıklar onların suçuymuş gibi gösteriliyor.
* Türkiye'de genel bir insan hakları sorunu var. AB sürecindeki ekonomik öncelikler nedeniyle, insan hakları ödenmesi gereken bir bedel olarak görülüyor. Eşcinsellerin haklarına yönelik yasa değişiklikleri yapılacağına da inanmıyorum. Yasa değişikliklerinin toplumsal kabule dayanması için, ayrımcılığı önleyen yasaları destekleyici fikirler benimsenmeli. Önyargıları silmeye çalışarak işe başlanmalı.
* BM'de bile İslam ülkeleri başta olmak üzere eşcinsellerin haklarını savunan basit karar tasarılarına imza atılmıyor. Brezilya'nın BM'ye sunduğu "eşcinseller öldürülmesin" içerikli tasarı için 45 bin imza topladık. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere devletler bu talebi dikkate almıyor. Zaten Irak'ta yaptıkları insan hakları ihlalleri nedeniyle bu konularda söz söylemek istemiyorlar. (ÖG/YS)