İKSV'nin düzenlediği İstanbul Film Festivali’nin dikkat çeken filmlerinden “Bu Ben Değilim”, geçen hafta izleyici ile buluştu.
Eşcinsel iki erkeğin ilişkisi üzerinden, ilişkilere odaklanan film, sadece eşcinsel aşklara dair değil, her türlü ilişki biçimine dair çok şey söylüyor.
Türkiye açısından oldukça “cesur” bir iş olarak nitelendirilen filmin Kadıköy Sinematek’teki gösterimi izleyiciden olumlu not aldı.
Yaklaşık bir buçuk saat süren belgesel film gösterimi sonrasında, yönetmenler Zekiye Kaçak, Jeyan Kader Gülşen ve filmin karakterlerinden Mustafa, izleyenlerin sorularını yanıtladı.
“Kamerayı gözlemci gibi kullandık”
Soru: Diyaloglar çok sahiciydi, kurgu var mıydı?
Mustafa: Diyaloglar yazılı değildi. Tamamen doğaçlama ilerledi.
Zekiye Kaçak: Biz filmdeki herkesle samimi çok iyi arkadaş olduk. Dolayısıyla hiçbir konuşmaya müdahale etmeden doğalında gelişti biz sadece kamerayı koyduk. Çok iyi bir enerjileri vardı onu yansıttılar onlar da.
Jeyan Kader: Senaryo yoktu. Birlikte çok zaman geçirdik. Ön çalışmamız oldu. Kameramızı koyduk ve enerjilerine baktık. Yaşadıkları mahalleler, buluştukları yerler hep gerçek. Can güvenliği açısından sadece mahalleleri değiştirdik. Önceliğimiz can güvenliği oldu. İstanbul’u da bir metafor olarak kullandık. Arka fonumuzda İstanbul vardı.
Soru: Mustafa’ya bir sorumuz var. Böylesi bir dönemde bu filmde yer almaktan korkmadınız mı? Diğer karakter kimliklerini gizliyor siz açıksınız? Bunun nedeni nedir?
Mustafa: Öncelikle kendime güveniyorum. Sonra yapımcılarıma güveniyorum. Ben hep böyleyim neysem oyum. Orada da kendimi saklamak istemedim. Şimdiye kadar da bir sorun yaşamadım.
Kendimi saklamaya gizlemeye hiç ihtiyaç duymadım. Olduğu gibi yaşamaya çalıştım kendimi.
Şimdiye kadar sorun yaşamadım. Her sorunu olan gelip bana anlattığı için genbelde sorun çözen konumunda oldum. Umarım bundan sonra da sorun yaşamam.
Soru: Siz nasıl tanıştınız? Bu ekip nasıl bir araya geldi?
Zekiye Kaçak: Ben Jeyan’la birlikte çalışıyordum. Belgeseller yapıyorduk. Bu konu gündemimize geldiğinde sadece bir haber olarak geçiştirmek istemedik belgesel yapalım dedik. Konu öyle bir konuydu.
Jeyan Kader: Ben emlak ofisine gidiyordum. Mustafa orada çalışıyordu. Onu tanıdıkça dinledikçe, daha çok dinlemek ve onun hikâyesini anlatmak istedim. Çok samimi, sahici anlatıyordu, yaşanılan öyleydi. Biz de onu anlatmak istedik.
Ama Mehmet yer alır mıydı emin olamadık. Mustafa, “Mehmet benim için her şeyi yapar” dedi. Gerçekten de öyle oldu. Mehmet onun için her şeyi yaptı.
Soru: Tepkiler nasıl?
Mustafa: Şimdiye kadar güzel tepkiler aldık. Olumsuz bir şey duymadık. Gelen izleyen herkese çok teşekkür ediyorum.
Filmin Künyesi ve konusuSenaryo Screenplay: Zekiye Kaçak, Jeyan Kader Gülşen Görüntü Yön. Director of Photography: Christian Feiland Kurgu Editing: Jeyan Kader Gülşen, Zekiye Kaçak Müzik Music: Vedat Yıldırım, Cansun Küçüktürk Katılanlar With: Mustafa, Yusuf, Mehmet Yapımcı Producer: Jeyan Kader Gülşen Dünya Hakları World Sales: ArtHood Entertainment GmbH ▪ Bu Ben Değilim, toplum, aile baskısı ve kendi iç çatışmaları nedeniyle cinsel yönelimini gizleyerek bir kadınla evlenen mutsuz geylerin hikâyesini anlatıyor. Mustafa, Mehmet ve Yusuf, küçük şehirlerden, kasabalardan, metropol şehir İstanbul’a göç etmiş, muhafazakâr ailelerden gelen üç eşcinsel erkek. Karakterlerin sürekli rol yapmaktan ve yalan söylemekten bunalmış̧, yaşadıkları ile hayal ettikleri arasında bocalayan, sıkışıp kalmış̧ dünyalarını ele alan film, derin kadın mağduriyetini de hissettiriyor. Mehmet ve Yusuf, kendi muhafazakâr aile çevrelerinde heteroseksüel bir erkek ve birer aile babası. İç dünyalarındaysa erkek sevgililerine tutkuyla âşıklar ve gerçekliklerini sadece onlarla kurdukları paralel hayatlarında yaşıyorlar. Filmin lokomotif karakteri Mustafa ise, Mehmet’in 15 yıl beraberlik yaşadığı ve bir türlü kopamadığı sevgilisi. |
(EMK)