"Eşbaşkanlık Kampanyası"yla ilgili bianet'in konuştuğu Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, bu sözleriyle, siyasetin demokratikleşmesi, erkek egemen zihniyete dayalı siyaset anlayışının değişmesi açısından eşbaşkanlığın önemine değiniyor.
Tuğluk: Eşbaşkanlık önemli bir toplumsal güç
Tuğluk, kadının parlamentoda temsili ve kota kadar eşbaşkanlığı da önemsiyor. Eşbaşkanlığın Türkiye siyaseti için bir yenilik olduğunu düşünüyor.
"Eşbaşkanlık bir sistem olarak düşünülüyor. İktidarın erkekte kalmasını engellemek ve iktidarın paylaşılması adına çok önemli bir sistem. Kadının politikada etkin olabilmesi için açısından açılmış bir alan. Önemli bir toplumsal dinamik güç."
Kadın bilinciyle siyaseti değiştirmek
Tuğluk, eşbaşkanlığın kadın sorunlarıyla değil, genel siyasetle ilgili "kazanılmış bir mevzi" olduğu kanısında. "Bu alan kadın bilinci ve ruhuyla genel siyaseti değiştirebilmeyi amaçlıyor."
Eşbaşkanlık kampanyasına, değişik çevrelerden katılım olduğunu belirten Tuğluk, "Siyasi parti olmamız nedeniyle tüzel kişiliğimizi yasalara göre düzenlememiz gerekiyor. Mücadelemiz yasal değişikliğin gerçekleşmesi içinde devam edecek. Toplumun buna açık olduğunu görüyoruz."
Erbatur: Kadından sorumlu genel başkanlık!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Gaye Erbatur da "Eşbaşkanlık sistemiyle ilgili hiç düşünmedim. Böyle bir durumda kadından sorumlu genel başkanlık olacağından korkuyorum" dedi.
"Siyasi partilerde eşbaşkanlıkla ilgili hiç düşünmedim. Kadını gene ikincil konumda bırakmak gibi geliyor. Eşit temsilin gerekli olduğunu düşünüyorum."
Ekin: Eşbaşkanlık kampanyasına destek verdik
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Yönetim Kurulu üyesi Funda Ekin'se Avrupa'da benzeri uygulamalar olduğunu ama, ÖDP'de henüz eşbaşkanlık sisteminin olmadığını söylüyor. Ekin, Demokratik Toplum Partisi'nde (DTP) ilk kez bu sistemin uygulandığını vurguluyor.
"Geçtiğimiz hafta Ankara'da ortak bir platformda bir araya geldik. Sadece 'eşbaşkanlık' konusunda değil, 'kota' konusunda da tüm yıl boyunca birlikte çalışma yapma kararı aldık. Kota ve eşbaşkanlığı destekleyen partiler olarak tüm platformlarla artık birlikte katılacağız."
Eylül'de pozitif ayrımcılık kurultayı
Ekin, platformla birlikte eylülde pozitif ayrımcılıkla ilgili bir kurultay düzenlemeyi düşündüklerini söylüyor.
"Platformda aldığımız kota ve eşbaşkanlıkla ilgili tüm kararları kadın kurumlarına taşımak istiyoruz. Her iki konunun içselleştirilmesiyle ilgili bir sürecin yaşanması gerek. ÖDP'de yüzde 50 kota var ama, bunun içselleşip, pratikte uygulanır hale gelmesi gerekiyor.
"Kota ne yazık ki yanlış anlaşılıyor. Bu konuda çalışılmalı. Feminist hareketin bir birikimi var. Birkaç partide bu uygulamanın olmasını olumlu karşılıyorum. Pratikte bunun işlemeyeceği düşünülüyor. Böyle de olsa desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum."
Şahin: Eşbaşkanlıktan önce zihniyet değişikliği gerek
Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) Fatma Şahin "Eşbaşkanlık sisteminin ne götürüp ne götüreceğiyle ilgili hiçbir bilgim yok" diyor. Dünyada benzeri uygulamaların olup olmadığını sorduktan sonra, detaylı bilgi edinmesi gerektiğini söylüyor Şahin.
"Bence eşbaşkanlığa gelinceye kadar yapılması gereken şeyler var. Kabinenin en azından yarı yarıya, parlamentonun en azından dörtte üçünün kadın olması, yüzde 30 kota eşiğinin sağlanması, yapılması gerekenler. Öbür türlüsü ne kadar sağlıklı olur bilemem. Tabandan tavana olması sağlıklıdır. Yasal boyuttan çok zihniyet değişiklik sağlandıktan sonra konuşulacak bir konu bu." (AD/TK)