Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan Wall Street Journal'a (WSJ) konuştu: "Arap liderler demokratik reformları bir an önce hayata geçirmeli." Kendisinin de bu yıl içerisinde birçok reform gerçekleştireceğini söyledi. Esad'ın açıklamaları, Şam'da protesto örgütleyen grupların çağrısının hemen ardından geldi.
WSJ gazetesinden Jay Solomon ve Bill Spindle'a konuşan Suriye lideri Esad, bugün yayınlanan söyleşide, Mısır, Tunus ve Yemen'deki eylemleri örnek göstererek "Ortadoğu'da yeni bir çağın başladığını" açıkladı. Esad, "Arap yöneticiler demokratik reformlar yapmak zorunda" dedi.
Esad'dan "diktatör" olarak bahseden gazete, Mısır'daki eylemlerin, Ortadoğulu liderleri yönetim şekilleri konusunda tekrar düşünmeye zorladığı yorumunu yaptı.
Suriye "Galeyan Günü"ne hazırlanıyor
Ortadoğu Medya Araştırmaları Enstitüsü'nün (MEMRI) açıklamasına göre, Mısır protestolarının da örgütlendiği Facebook internet sitesinde, Suriyeliler'den giderek artan miktarda eylem çağrısı geliyor. Birkaç ayrı sayfada örgütlenen binlerce protestocu, 5 Şubat'ta "Esad'ın baskıcı rejimine karşı" Şam'da toplanma çağrısı yapıyor.
"Galeyan Günü" isimli sayfanın organizatörleri, yaşam standartlarının yükseltilmesini, insan haklarına saygı ve tüm Suriye vatandaşları için ifade özgürlüğü talep ediyor.
MEMRI raporuna göre, Suriye'nin başkenti Şam'daki Mısır Büyükelçiliği önünde yapılan destek eylemi, iktidarda alarm zilleri çalmasına yetti. Suriye'de Facebook'un yasaklandığı yönünde raporlar da geliyor. Ülkenin yarı resmi haber ajansı SANA ise bu yasağı yalanladı.
Esad "biraz daha zaman" istedi
Beşar Esad ise, yürüttüğü İsrail ve ABD karşıtı politikası sebebiyle, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in aksine halka yakın olduğunu ileri sürdü. Suriye'nin istikrarlı olduğunu söyleyen Esad, "Halkla fikir ayrılığı olduğunda karmaşa kaçınılmazdır" dedi.
Suriye Devlet Başkanı, bu yıl içerisinde politik reformlar yapacağını da ifade etti. Ancak Mısır ve Tunus'ta talep edildiği gibi radikal değişikliklerden bahsetmediğini de ekledi.
Ülkede eğitim sisteminin değiştirilmesi ve siyasi sistemi demokratikleştirecek kurumların inşa edilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu açıklayan Suriye lideri, sivil toplum örgütlerine daha fazla destek verileceğini ve yeni bir medya kanunu çıkarılacağını da ifade etti.
Baasçı Esad Ailesi, 1970 yılındaki darbeden bu yana Suriye'yi yönetiyor. Beşar Esad, iktidarı babası Hafız Esad'dan 1999'da devralmıştı. (AS/EÖ)
* Çeviren: Ayça Söylemez