Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Başkent Şam'daki opera binasında halka yönelik yaptığı konuşmada, Suriye'nin tarihinde görmediği bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Ülke içinde ve dışındaki Suriye'ye düşman olan güçlerin kendilerinden intikam almak istediğini dile getiren Esad, ülkedeki çatışmanın yönetimle muhalifler arasında değil, vatan hainleri ile halk arasında olduğunu ifade etti.
Esad, "Biz efendilerle görüşürüz, kullarla değil" ve "muhalif ve muvafık kesimlerle görüşmeler sadece dahilde olur" sözleriyle ülke dışındaki muhalif hareketlerle görüşmeye açık olmadığını da belirtti.
"Devrim fikre yaslanır ama bunların fikri yok"
CNNTürk'te yer alan habere göre Esad'ın konuşmasındaki satırbaşları şöyle:
"Ülkede El Kaide zihniyetine sahip çoğu Suriyeli olmayan radikal İslamcı teröristlerle savaşıyoruz. Bu süreçte yanımızda yer alan Rusya, Çin ve İran'a teşekkür ediyorum.
"Bazıları Suriye'nin muhaliflere doğrudan askeri müdahalede bulunmayı tercih ettiğini iddia ediyor. Biz başından beri siyasi çözümden yanaydık. Ancak kan dökmekten başka bir şey bilmeyen teröristlere karşı halkımızı korumak için kendimizi savunduk.
"Biz hep diyalogdan yana olduk. Ancak siyasi çözümden yana olmamız, teröristlerle mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmiyor.
"Arap Baharı denilen şey, eninde sonunda patlayacak bir sabun köpüğünden ibaret. 'Devrim' diyorlar, oysa devrim bir ideolojiye yaslanır ve bir liderliği vardır. Bunların ne fikri ve ne de lideri var. Devrimi halk yapar, ülke dışından gelenler değil.
"Biz siyasi çözüm yolunu seçtik, siyasi proje getiren herkese elimizi uzattık. Lakin bu konuda yanımızda ortak bulamadık."
Beş aşamalı plan
Esed, çözüm için yeni bir hükümet kurulması, bir diyalog konferansı düzenlenmesi ve genel af ilan edilmesini de içeren beş aşamalı bir plan önerdi.
* Yabancı ülkeler Suriye'deki silahlı muhalefeti desteklemeye son verecek. Yerlerinden edilen Suriye vatandaşları evlerine dönecek. Bu şartla Suriye ordusu da askeri operasyonlarını durduracak,
* Sınırdan "terörist" geçişi engellenecek. Özellikle Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapacak,
* Muhalefetle diyalog başlatılacak, diyalog çerçevesinde geniş katılımlı bir konferans düzenlenecek ve bir "misak-ı milli" oluşturulacak, halkoyuna sunulacak,
* Referandumla kabul edilecek misak-ı milli uygulamak üzere "Milli Birlik Hükümeti" kurulacak,
* Genel af ilan edilecek ve geçiş dönemi planlanacak. (EKN)