İngiltere Başbakanı David Cameron Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkeyi güvenli biçimde terk etmesi için teminat verilmesini destekleyeceklerini açıkladı.
"Daha çok şey yapamadığımız için çok çaresiz hissediyorum. Korkunç kan dökülüyor. Kesinlikle Esad'a İngiltere'ye gelebileceğini söylemiyorum ama ülkeden çıkmak istiyorsa, çıkabilmeli. Bunun olanakları sağlanmalı."
El Arabiya televizyonuna konuşan Cameron "kan dökülmesinin önüne geçilebilecekse" Esad'ın Suriye'den çıkmasını sağlayacak uluslararası girişimlerin değerlendirmesi gerektiğini bildirdi.
Ancak Cameron asıl isteğinin Esad'ın "uluslararası hukuk ve adalete hesap vermesi" olduğunu da ekledi.
Uluslararası Af Örgütü ise yaptığı açıklamayla Cameron'u Esad'a dokunulmazlık sağlayacak pazarlıklardan söz ettiği için eleştirdi.
"David Cameron, Esad'ın adalete, mümkünse Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde hesap vermesi konusundaki çabaları desteklemelidir."
Rusya'nın tavrı değişmedi
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bugün Suriye sorunu hakkında açıklama yaptı.
Lavrov ülkesinin Suriye konusundaki yaklaşımında değişikliğe gidilmeyeceğini bildirdi.
İnsanların hayatını kurtarmak için kan dökülmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, Esad'ın iktidarı bırakmasıyla ilgili olarak Cameron'dan farklı düşündüğünü gösterdi..
"Rusya hiçbir zaman Beşar Esad'ın gitmesi gerekir diyen bir yaklaşıma destek vermeyecektir."
Lavrov Suriye konusunda uluslararası alandaki yaklaşımların farklılığını "Hepimiz Cenevre mutabakatlarına katılıyoruz, ancak herkes farklı şeylerden bahsediyor: Biz görüşme masasına oturulmalı diyoruz, diğer bazıları ise: ateşe devam edin diyorlar" sözleriyle anlattı.
Lavrov'a göre, Suriye ile ilgili Cenevre mutabakatlarının hayata geçirilmesi için hiçbir BM Güvenlik Konseyi kararına ihtiyaç bulunmuyor. (YY)
Bu haberde BBC Türkçe ve Rusya'nın Sesi internet sitelerinden yararlanılmıştır.