Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye savaşıyla ilgili Astana'da gerçekleştirilecek görüşmelerde “Her konuyu müzakere etmeye hazır olduğunu” söyledi.
Astana süreci nedir?
Astana’daki görüşmeleri gündeme ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taşımıştı:
“Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye, Suriye’deki tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.”
TIKLAYIN - TÜRKİYE İLE RUSYA SURİYE PLANINDA ANLAŞTI
Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlaması planlanıyordu. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de sağlanan ateşkes 29 Aralık 2016’da yürürlüğe girdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık'ta oybirliği ile kabul etti.
Ateşkes anlaşması İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi'nin de dahil olduğu bazı gruplar ile Halk Savunma Birliklerini (YPG) kapsamıyor.
Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) bazı gruplar ise 3 Ocak’ta yaptıkları açıklamayla, Suriye barış görüşmelerinin hazırlık çalışmalarına katılımlarını durdurma kararı aldı.
4 Ocak’taki konuşmasında Suriye'deki ateşkes sürecine değinen Çavuşoğlu, “Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz” dedi.
Çavuşoğlu, 9-10 Ocak'ta Rusya'dan uzmanların Dışişleri Bakanlığına gelerek Astana sürecini planlayacaklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, Astana görüşmelerinin de 23 Ocak'ta gerçekleştirileceğini açıklamıştı, Reuters ise kesin bir tarihin henüz belirlenemediğini yazdı.
“Tüm ihtimaller açık”
Reuters ve Sputnik’in aktardığına göre, Şam'da Fransa’dan siyasetçileri ağırlayan Esad, Kazakistan'ın Astana kentinde yapılması planlanan görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Suriye devlet haber ajansı SANA’da ve Suriye Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinden de yayınlanan açıklamaya göre, Esad şu değerlendirmelerde bulundu:
“Her şeyi müzakere etmeye hazırız. Suriye'deki çatışmaların sonlandırılması ya da Suriye'nin geleceğini konuştuğumuzda her şey, tüm ihtimaller açık. Müzakerelerde sınır yok.”
“Bu aşamada (benim devlet başkanlığımı) tartışmak istiyorlarsa, anayasayı da tartışmalılar.
“Bu anayasa hükümetin, devlet başkanının ya da muhaliflerin değil Suriye halkının olmalı. Ve her anayasa için referanduma ihtiyaç vardır.” (AS)