Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) iki heyet, bugün Ankara'da yapacakları toplantıyla Suriye'yi konuşacak.
"Siyasi, askeri ve istihbarat çalışma grubu" toplantısında, "PKK ve El Kaide'nin sınırın Suriye tarafındaki faaliyetlerinin engellenmesi" tartışılacak.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, iki ülkenin sivil ve askeri istihbarat birimleri, örgütlerin Suriye'deki otorite boşluğundan yararlanarak, Türkiye'nin iç güvenliğini tehdit edecek yapılanmalara giriştiğini ileri sürüyor.
Türkiye ve ABD hem Suriye'nin kuzeyi ile iç kesimlerinde daha fazla istihbarat toplayacak, hem de bir takım elektronik istihbaratı harekete geçirecek. Toplanan bilgiler iki ülkenin ilgili makamlarınca ortak bir grupta değerlendirilecek.
Suriye eylem planında "Esad sonrası" da var
Habere göre, Türkiye ve ABD, istihbarat paylaşımının en önemli yer tutacağı, Suriye'nin şu an içinde bulunduğu durumu görüşmek ve "Devlet Başkanı Beşar Esad sonrasıyla" ilgili heyetler düzeyinde ilk kez yüz yüze bir görüşme gerçekleştiriyor.
İki ülkenin, "Suriye eylem planının" ilk adımlarından biri olan bu buluşma, 11 Ağustos'ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD'li mevkidaşı Hillary Clinton'ın İstanbul'daki görüşmesinde kararlaştırılmıştı.
Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, ABD tarafına da Büyükelçi Elizabeth Jones'un başkanlık edeceği "Siyasi, askeri ve istihbarat çalışma grubu" toplantısına diplomatlar, istihbaratçılar ve askeri yetkililer katılacak.
Toplantıda şu başlıklar ele alınacak:
Tampon bölge: Suriye'den Türkiye'ye yönelik kitlesel göçün sürekli artarak devam etmesi halinde sınırda tampon bölge oluşturulacak.
İnsani yardım: Suriye'de durumun daha da kötüleşmesi halinde, Türkiye'nin Suriye topraklarına geçmeden geçen hafta yaptığı sınırın sıfır noktasındaki insani yardım, sınırın az ötesine geçilerek de sürdürülecek. Bunun için uygun uluslararası hukuk ve siyasi anlayış ortamı yaratılmaya çalışılacak.
PKK ve El Kaide: Sınırın Suriye kesiminde, örgütlerin barınması önlenecek.
Kimyasal silah: Esad rejiminin kimyasal silah kullanma riskini ortadan kaldıracak askeri de dahil olmak üzere alınacak değişik önlemler üzerinde çalışmalara başlanacak.
Rövanşist anlayışla mücadele: Esad sonrasında değişik etnik ve dini gruplar arasında rövanşist duyguları ortadan kaldırmak için grupların önde gelen liderlerini ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirme çalışmaları yoğunlaştırılacak.
Üç Türkiyeli muhaliflerle öldü
Suriye'de muhaliflerin saflarında, Esad ordusuna karşı savaşan üç Türkiyeli El Kaide üyesi öldürülmüştü.
Avukat Osman Karahan ve Metin Ekinci'den sonra Baki Yiğit de 18 Ağustos'ta öldürüldü. Yiğit, İstanbul'da 15-20 Kasım 2003'teki El Kaide saldırılarını organize ettiği iddiasıyla yargılanmış, müebbet hapis cezası almıştı.
16 Ağustos'ta Suriye televizyonu tarafından öldüğü duyurulan Ekinci'nin kardeşi Azad Ekinci de 15-20 Kasım 2003'te 57 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı İstanbul'daki saldırıların faili olduğu gerekçesiyle aranıyordu. (AS)