Erzurum'da İl Genel Meclisi, Aziziye beldesindeki Gelinkaya Köyü'ne yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) inşaatı için gerekli imar değişikliğini oy birliği ile reddetti.
PAK Enerji AŞ'nin 12 kilometre boyunca kurulacak projeyi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu değişiklikle ilgili 39 AKP'li, 8 DBP'li 5 MHP'li, 1 DP'li ve 5 bağımsız üyeden oluşan meclis hayır oyu kullandı.
Hükümetin HES ve baraj karşıtlarına yönelik söylemlerine rağmen meclisin kararı oy birliği ile alması dikkat çekti; fakat meclis üyeleri HES projelerine tamamen karşı olmadıklarını da belirtti.
Meclis Başkanı İhsan Özdemir "HES'lerle ilgili tereddütlerimiz giderilmedi; tatmin olmadık. Sulama sezonunda suya dokunulmamasını istiyoruz. Firma taahhüt verirse o zaman belki düşünebiliriz" diye konuştu.
Bayındırlık ve İmar Komisyonu Başkanı Yusuf Kılıç "Kuzgun Barajı'ndan gelen su tarım alanları için önemli. Çiftçilerin mağduriyeti büyük olacaktır" dedi.
AKP'li Tahsin Bayramoğlu "Dere ovanın sulanmasına bile yetmiyor. Orada HES yapılacaksa özel idare olarak biz yapalım; kazancıyla Erzurum'a ve bin 100 köyüne hizmet götürelim. Başkalarına niye kiraya verelim?" dedi.
"Masabaşında projeler hazırlamışlar"
Ser-Bağ-Peh (Serdarlı, Bağbaşı, Pehlivanlı) Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Feyzullah Küçük, bianet'e "Geç kalınmış bir aşama ama olumlu. HES'ler yeniden gözden geçirilmeli; her vadi elektrik olarak görülmüş, farklı vadiler bir tutulup masabaşında projeler hazırlamışlar" diye konuştu.
Küçük "Endemik türlerin, canlıların, korunması gereken doğanın olduğu, tarımın yapılan yerler var. Projeler çok iyi irdelenmeli, yaşayan unsurlar dikkate alınmalı" dedi.
Erzurum'da 120 Proje Planlanıyor
Türkiye'de inşaatı süren HES'lerin yaklaşık sayısının 200, proje aşamalarında olanların ise 2 bine yakın olduğu, santrallere karşı açılan sonuçlanmış davaların tamamına yakınından iptal ya da durdurma kararı çıktığı belirtiliyor.
HES karşıtlarına göre, projelerin tek olumsuzluğu bırakılan "cansuyu"nun yetersizliği değil. Karşıtlar, inşaatlarda doğanın büyük ölçüde zarar gördüğünü, amacın suyun ticarileştirilmesi ve verimli toprakların el değiştirilerek küçük tarım üretiminin bitirilmesi olduğunu söylüyor.
120 HES projesinin planlandığı Erzurum'da, İspir ilçesi Aksu Vadililer Borusan Holding'in köylerinde yapımını sürdürdüğü HES inşaatlarını istemediklerini, bu hafta başında İstanbul'daki Borusan Sanat etkinliği önünde eylem yaparak duyurmuşlardı.
Tortum'da Ödük Çayı üzerindeki projeye karşı çıkan köylüler defalarca gözaltına alınmış, beş kişi ise "arazi keşfine gelen hakimin aracına saldırdıkları" iddiasıyla beş ay boyunca tutuklu kalmışlardı; toplam yedi kişinin davası halen sürüyor. İlçede HES'lere karşı mayıs ayında düzenlenen bir mitinge ise binlerce kişi katılmıştı. (EÇ)
* Yerelden konuyu "Hes' ne evet ne hayır" başlığıyla duyuran bir kaynak: http://www.erzurumolay.com/NewsDetail.Asp?NewsID=3193&Title=HES%B4e-Ne-Hay%FDr-Ne-de-Evet-Dedi