TMMOB'a bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası, Erzurum'da toprak kayması sonucu kullanılmaz hale gelen atlama kuleleriyle ilgili yaptığı açıklamada tesisin heyelan potansiyeli olmasına rağmen inşa edildiğini belirtti.
Erzurum Palandöken'de 2011'de 25.Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyat Oyunları için yaptırılan "Türk Telekom Atlama Kule ve Rampa"ların yer aldığı bölgede meydana gelen heyelan, toplam beş adet rampanın üçünü kullanılmaz hale getirdi.
Açıklamada, proje çalışmaları kapsamında gerek plana esas olarak hazırlatılan jeolojik-jeoteknik etütlerde, gerekse inşaatların yapılması süreçlerinden gerçekleştirilen jeoteknik etüt raporlarında (zemin ve temel araştırma raporları) rampa ve pistlerin yapıldığı alanların farklı bölgelerinde heyelan potansiyeli taşıyan bazı bölgelerin tespit edildiği belirtildi.
Bu tespitlere rağmen farklı bir yer seçilmeyerek inşaat imalatlarına yüksek miktarda bedeller ödenerek heyelan potansiyeli taşıyan alanlar üzerine tesislerin inşa edildiği ifade edildi.
Ayrıca heyelan potansiyeli taşıyan alanların da içinde yer aldığı bölge üzerine mühendislerin "göletlerde biriken su heyelan riskini arttırır" uyarısına rağmen iki adet gölet yapıldığı ifade edildi.
94 milyona yapıldı
Sarıdağlar A.Ş.'ye 94 milyon liraya verilen 20, 40, 60, 95 ve 125 metre yükseklikte Kayakla Atlama Kulelerini Başbakan Tayyip Erdoğan 7 Ocak 2011'de hizmete açtı.
Kış Oyunları sonrasında atıl kalan Kayakla Atlama Kuleleri, bu yıl 9 Temmuz'da Kayak Federasyonu tarafından yaz kayağı atlamalarına açıldı.
Tesislerdeki görevlilerle bazı milli sporcular, kulelerin iniş rampalarında çatlaklar olduğunu fark ettikten sonra sporcuların kaldığı tesisler boşaltıldı. Olayın ardından Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan başkanlığında bir heyet bölgede ve tesislerde inceleme yaparak çökmenin heyelandan olduğunu belirtti.
Soru önergesi verildi
CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu da verdiği soru önergesi ile konuyu meclis gündemine taşıdı. Önergede bu tesisin maliyetinin farklı gösterilerek devletin 40 Milyon TL zarara uğratıldığı iddiasını sordu.
Ayrıca, söz konusu tesis yapım işlerinin de aralarında bulunduğu toplam maliyeti 965 milyon TL olan ihalelere fesat karıştırıldığı ve devletin yüz milyonlarca TL zarara uğratıldığı iddiasıyla Özel Yetkili Savcılar tarafından başlatılan soruşturmanın son durumunu sordu.
Önergede, erozyon alanındaki bu tesisin nasıl inşaatına izin verildiği de soruldu. (NV)