Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Erzincan'ın İliç ilçesi, Çöpler Köyü'nde bulunan Çöpler Altın Madeni'nin üç kat daha genişletilmek istenmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
TIKLAYIN - Erzincan'daki asit dolu havuz zehir saçıyor
Kaya, Anagold Madencilik ve Çalık Holding iş birliğiyle yürütülen projede, maden sahasının ve Fırat Nehri'nin 300 metre uzaklığındaki siyanürlü atık havuzunun insanları ve çevreyi zehirlediğinin altını çizdi. Kaya ayrıca Dersim, Malatya, Sivas'a dek genişletilecek projenin büyütülmesinin tüm Anadolu ve Mezopotamya'nın en büyük sorunu haline geleceğini söyledi.
Fotoğraf: İliç'te yaşayan ekolojist Sedat Cezayirlioğlu.
Siyanür toprağa karışıyor mu?
Kaya, siyanür ve sülfürik asitli atık çıkarılacağı düşünülen madende, siyanürün toprağa karıştığı iddialarının araştırılması gerektiğini ifade etti.
Bu bağlamda şu soruları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a yöneltti:
- Yaklaşık 600 futbol sahası büyüklüğündeki yığın liç sahasında heyelan olduğu ve heyelan sonucunda sahanın zeminindeki membran koruyucunun yırtıldığı ve bu yırtığın da bulunamadığı iddiaları doğru mudur?
- Madende günde 80 ton kullanılan siyanür olduğuna göre, iddia edilen yırtıktan toprağa karışmış ve karışmaya devam eden siyanür oranı belirlenmiş midir?
- Bu yaşanan felaket ile tonlarca siyanür yeraltı sularına karışarak, Fırat'ın bir kolu olan Karasu Nehri'nden tüm GAP bölgesine siyanür taşıyıp taşımadığı denetlenmiş midir?
- Bahsi geçen maden firmalarının devletle yaptığı sözleşmenin detayları nelerdir?
- Söz konusu alanda yürütülen madencilik faaliyetlerinin salacağı zehirli maddelerin, içme sularına ve yoğun yerleşim alanlarına hem de Fırat nehrine karışmasına karşı bir önlem var mıdır?
Anagold Madencilik kimin? Anagold Madencilik SSR Mining ve Lidya Madencilik şirketlerinin iş birliğiyle faaliyetlerine devam ediyor. Lidya Madencilik'in Yönetim Kurulu Başkanı Çalık Holding'in de Yönetim Kurulu Başkanı olan Ahmet Çalık. Şirketin "Çöpler Sülfit Genişleme Projesi" olarak duyurduğu projenin yatırım tutarı: 660 milyon dolar. Şirketin web sayfasında ilk altın dökümünün 2018'in üçüncü çeyreğinde gerçekleştiği yazıyor. Projenin tahmini maden ömrü 20 yıl. Maden ömrü üretimi ~3,5 milyon ons. Toplam üretim maliyeti ise Ons başına 645 dolar. Şirket projeyi şöyle tanıtıyor: "Açık ocak üretimi sonrası oksitli cevherlerin yığın liçi ile kazanılmasına ek olarak Çöpler cevher kütlesi ayrıca sülfürlü mineraller de içermektedir." |
(TY)