Erzincan İliç ilçesi Yakuplu köyünde Anagold Madenciliğin altın madeni projesinin "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararının yürütmesi durduruldu.
İliç ilçesi Çöpler mevkinde Anagold firması 2010 yılından beri altın madenciliği yapıyor. Aynı firma şimdi Çöpler mevkiinin bitişiğine Yakuplu Kompleks (altın-gümüş-bakır) Maden Sahası Revizyon Projesi yapmak istiyor.
Firma proje kapsamında 24,86 hektarlık alan için "ÇED Gerekli Değildir" kararı aldı.
Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi adına avukat Barış Yıldırım dört vatandaş adına açtığı davada, Anagold Madenciliğin iki sahada 1.184,91 hektar ve 13.747,51 hektarlık madencilik ruhsatı olduğu ancak ÇED Raporu yükümlülüğünden kaçınma amacıyla ruhsat sahasının 24,87 hektar bölümünde faaliyet yürütüleceğini beyan ettiği belirtmişti.
25 hektar kuralı
Erzurum 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararında davacıların talebini yerinde buldu.
Madencilik faaliyetlerinde 25 hektar ve üzeri çalışma alanında açık işletmeler için ÇED raporu hazırlanması zorunluluğu var. 25 hektar altı için ise yetkili idarelerce "ÇED Gereklidir" ya da "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilebiliyor.
Mahkeme kararında her ne kadar proje dosyasında madencilik faaliyetinin 24,87 hektar alanda yapılacağı söylense de ruhsat sahasının tamamında madencilik faaliyeti yapılacağı öngörüldüğünden firmanın 24,87 hektar göstererek ÇED hazırlanması sürecinden kaçınmak istediği ifade edildi.
Mahkeme, madencilik faaliyetinin çevreye olabilecek etkilerinin tam olarak hesaplanmasının ancak kapsamlı bir ÇED raporu ile ölçülebileceği belirtti.
Anagold kimin?
Türkiye'nin ikinci büyük altın madeni Çöpler Altın Madeni'ne sahip olan ve Yakuplu'da madencilik yapmak isteyen Anagold, Alacer Gold (%80) ile Lidya Madencilik (%20) ortak kuruluşu. Alacar, Kanadalı bir uluslarararası şirket. Lidya Madencilik ise Çalık Holding'in şirketi, Çalık Holding, halihazırda enerji, madencilik, insaat & gayrimenkul, finans, tekstil ve telekom sektörlerinde faaliyet gösteriyor. (NV)