Şenkay, uzun film ve dizi çekimlerine turşusunu almadan gitmediği gibi; eğer gittiği il, ilçe ya da beldede özel bir turşu varsa yapımını öğrenmeden; o turşuyu yapmadan asla geri dönmez. Çekim aralarında yaptığı turşular tüm set ekibine yeter de artar bile.
Bu nedenle bu hafta "Mutfakta Erkek Var" köşemize Ertunç Şenkay'ı konuk ettik. Kendisinden "Çengelköy bademi-salatalığı" turşusu tarifi aldık.
Şenkay'ın yaptığı turşuların olmazsa olmazlarından biri"Hardal tohumu".
Şenkay "Hardal'ın o keskin kokusu turşuya bambaşka bir tat verir. O tadı turşunun ekşisiyle birlikte burnunda hissettiğinizde ne demek istediğimi anlarsınız" diyor.
Çengelköy Bademi Turşusu
Malzemeler:
Turşu yapacağınız bir kavanoz. Kavanoz kaç kilo alırsa o kadar Çengelköy bademi. Bu tarif için iki kilo Çengelköy bademi yeterli. Bir şişe limon sirkesi,10 adet limon, bir paket kaya tuzu, bir baş sarımsak, su, bir tutam hardal tohumu, bir demet dereotu, bir kaç tane defne yaprağı.
Tarifi:
Çengelköy bademleri önce bir güzel yıkanır. Yıkanan bademler bir toplu iğneyle birkaç yerinden delinir.
Bir büyük tencerede su kaynatılır. Kaynamakta olan suya bir paket kaya tuzu atılır ve eritilir. Tuz turşunun ana malzemesi olduğu için tadının kontrol edilmesi gerekir.Yeterli olup olmadığı için bir kaşıkla kontrol edilir. Eğer tuzun sertliği dilinize geliyorsa, tuz yeterlidir.
Bu karışımın içine sıktığımız limonları ve bir şişe üzüm sirkesini de atıp soğumaya bırakın.
Diğer yanda yıkayıp deldiğiniz Çengelköy bademlerini dik olarak kavanoza yerleştirmeye başlayın. Sık ve arada hiç boşluk kalmayacak şekilde bademleri yerleştirin. İki sıra olunca arasına bir tülbende sardığınız bir tutam hardal tohumunu araya sıkıştırın.
Çengelköy bademlerinin arasında hava kalmamalı
Soyduğunuz bir baş sarımsağın tanelerini ikiye bölüp, salatalıkların arasına belirli bir düzenle serpiştirin.
Kavanozu sıkıca Çengelköy bademiyle doldurduğunuzda; bademlerin gevşek olup olmadığını kontrol edin. Aman gevşek olmasın. En üste yıkadığınız dereotunu ya bütün ya da iki üç parça halinde koyun. Koku vermesi için defne yaprağını da en üste yerleştirin.
Hazırlanan sirkeli, limonlu tuzlu suyu salatalıkların üzerine dökün. Kapağını kapatın. Kavanozu ters çevirip havasını alın.Kapağını sıkıca kapatıp 10 gün beklemeye bırakın. On gün sonra açıp afiyetle yemeğinizin yanına meze yapın.(AD)
Ödülleri
Bu arada Ertunç Şenkay'ın "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödüllerini size anımsatayım:
4.Ankara Film Festivali, 1992 Seni Seviyorum Rosa
7.Ankara Film Festivali, 1995 Buluşma
8.Ankara Film Festivali, 1996 Bir Kadının Anatomisi
3.Ankara Film Şenliği, 1990 Bütün Kapılar Kapalıydı
27.Antalya Film Şenliği, 1990 İkili Oyunlar
28.Antalya Film Şenliği, 1991 Ateş Üstünde Yürümek
35.Antalya Film Şenliği, 1998 Kaçıklık Diploması
38.Antalya Film Şenliği, 2001 Şarkıcı