Gülengül Altıntaş'ın Kaybolmayın Çocuklar filminden...
Ermenistan Türkiye Sinema Platformu (ETSP) Ermenistan'dan, Türkiye'den ve iki ülkenin diasporalarından kısa filmcilere ve belgeselcilere ortak yapıma uygun projelerle ETSP Proje Geliştirme Atölyesi'ne başvurmaya çağırdı.
ETSP’nin atölyesi 34. Uluslararası İstanbul Film Festivali sırasında 13-15 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirecek
Atölye çalışması bire bir toplantılar ve proje sunumlarıyla üç gün sürecek.
Atölye için seçilecek 10 kısa film ve belgesel projesi uluslararası jüri tarafından değerlendirilecek.
Jürinin atölye sonundaki değerlendirmesiyle seçilen bir proje 10 bin USD ödül kazanacak.
Bu yılki ödül, Avrupa Birliği tarafından destekleniyor.
Atölyeye başvuru için son tarih 16 Mart 2015. Seçilen projeler 1 Nisan 2015’te açıklanacak.
ETSP
ETSP 2009’da kuruldu.
Platform kapsamında atölyeler yapılıyor, kısa filmler için fonlar sağlanıyor ve iki ülkeden birlikte film üretilmesi için olanaklar yaratıyor.
Platform 2010'dan bu yana sinemacılara ortak üretim için destek veriyor.
2010’da iki ülkeden toplam beş kısa film ve belgesel projesi desteklendi. Temmuz 2010’daki Erivan toplantısında üç proje mali desteğe hak kazandı.
Komşular
Bu sekiz filmden beşii 2011 Nisan’ında 30. Uluslararası Istanbul Film Festivali’nde prömiyer yaptı: Diana Kardumyan’ın bir aşk hikayesini anlattığı filmi ‘Galata’, Gülengül Altıntaş’ın Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nın tozlu geçmişinde gezindiği ‘Kaybolmayın Çocuklar’, Arthur Sukiasyan’in Gümrülü ve Karslı iki güvercin ustasının hayatına baktığı ‘Güvercin Ustaları’, Altan Bal ve Canay Özden’in Gümrü’de bir kukla tiyatrosu ve çocuklar üzerinden kenti anlattıkları filmleri ‘Kukla Tiyatrosu’ ve Gor Baghdasaryan’ın aralarından sınır geçen iki komşu köyü anlattığı filmi ‘Komşular’.
"Back to Gürün"
2011 yılı İstanbul toplantısında Lusin Dink ve Soner Alper’in William Saroyan’in Bitlis yolculuğundan esinlendikleri belgeselleri ‘Wonderful, Very Nice’, 2011 Erivan toplantısında ise Adrineh Gregorian ve Vahe Ohanyan’ın bir genç kadının köklerine dönmesinin hikayesi ‘Back to Gürün’ desteklenmeye hak kazandı.
2014’te Sevda Usanoğlu’nun “Pastelden Cılız bir Resim” adlı projesi 10 bin dolarlık para ödülünün sahibi oldu.
1915 yılında Ermeni bir çocuğa annesinin Kelime-i Şehadet’i öğretmesiyle açılan bu kısa film, küçük kızın gizli bir kompartımanda askerlerce bulunmasını konu alıyordu.
Platform bugüne kadar 100’e yakın Türkiyeli ve Ermenistanlı sinemacıyı fiziken buluşturdu. (YY)
Detaylı bilgi, gerekli dosyalar ve başvuru koşullarına buradan ulaşabilirsiniz.
Ermenistan Türkiye Sinema Platformu'nun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.