*Harita: Wikipedia.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğü'nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi verdi.
"Türkiye, 1991 yılında Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmasına karşın, Karabağ Savaşı nedeniyle 1993 yılından bugüne, Ermenistan ile olan sınırlarını kapatmış ve diplomatik ve siyasi ilişkileri dondurmuştur" hatırlatması yapan Paylan şöyle devam etti:
"1993 yılından sonra siyasi iktidarlar Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesini, Ermeni güçlerin elinde tuttuğu Azerbaycan topraklarından çekilmesine bağladılar.
Geçen sene yaşanan Karabağ Savaşı sonunda sağlanan ateşkes anlaşmasıyla, Ermeni güçler onlarca yıldır kontrol ettikleri topraklardan çekildiler."
TIKLAYIN-Vekil Paylan yorumladı: Karabağ savaşının kazananı Rusya
Paylan'ın soruları şöyle
Son dönemde; gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönünde çağrılar içeren açıklamalar yaptılar.
Bu bağlamda;
- Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi için nasıl bir yol izleyeceksiniz?
- Ermenistan ile sınır kapımızı ne zaman açacaksınız?
- Ermenistan ile diplomatik ilişkileri ne zaman başlatacaksınız?
- Ermenistan ile güven ilişkisini sağlamak için hangi adımları atacaksınız?
- Kara ve tren ulaşımının sağlanması için Ermenistan ile temaslar başladı mı?
- Ermenistan ile doğrudan uçak seferlerinin başlaması için girişimde bulunacak mısınız?
Protokoller 2011'de imzalanmıştıTürkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin geliştirilmesine yönelik, "Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti Arasında İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokol", Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan tarafından 11 Ekim 2009'da imzalandı. İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol", iki ülke arasındaki mevcut sınırın karşılıklı olarak tanınmasını öngörüyordu. Ancak ilerleme sağlanamadı ve protokoller geçersiz oldu. |
(PT)