Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) dış politika sorumlusu Aybars Görgülü, İsviçre'nin Zürih kentinde Ermenistan ile Türkiye arasında yarın (10 Ekim) imzalanacak olan protokolün her iki ülke açısından "zorlu bir sürece" işaret ettiğini söyledi.
Her iki ülke parlamentolarından onaylanmadan Ermenistan kapısının açılmamasının öngörüldüğüne işaret eden Görgülü, diasporayı ikna tutuna çıkan Ermenistan Başbakan Serj Sarkisyan'a yönelik sert tepkilerin bulunduğunu söyledi:
"Türkiye'nin soykırımı tanımadan sınırın açılmamasını savunan tezler var. Toprak talepleri çok ciddi. Bunlar gerçekleşmeden itiraz ediliyor. Fransa'da bir imza kampanyası başlatıldı. Aynı zamanda Ermenistan'ın içinde de bir tepki var. Soykırım kelimesini tırnak içinde yazılan araştırmamı yayımladığı için Kafkas Enstitüsü'nün başkanı Alexander İskandaryan hakkında dava açıldı. Süreci baltalayamaya dönük tepkiler var."
"Karabağ güvencesiyle ilgili sözler muhalefeti tatmin etti"
Ermenistan ile protokol sürecinin Türkiye'de çok fazla tepki yaratmadığını ifade eden Görgülü, medyanın da Kürt açılımı meselesiyle ilgilendiği bir süreçte protokol imzalama aşamasına gelindiğini kaydetti ve gelişmenin Türkiye için fazla soruna yol açmamasının nedenini şöyle açıkladı:
"Türkiye'nin bakış açısı Azerbaycan sorunu üzerinden... Dışişleri Bakanı, protokol imzalansa bile Yukarı Karabağ meselesinde ilerleme olmadığı taktirde sınırın açılmayacağını belirtti. Bu da tatmin edici bir açıklama oldu. Muhalefet bu nedenle konunun üzerine gitmiyor."
"Konsolosluk açılırsa Ermenistan tanınmış olacak"
Görgülü, haftaya Ermenistan ile Türkiye arasında oynanacak futbol maçının olumlu bir hava yaratacağını, Sarkisyan'ın da Bursa'daki maçı izlemeye geleceğini düşündüğünü söyledi.
Görgülü, protokolün, sınırların açılmasını, iki ulusun tarihsel meseleleriyle ilgili bir tarih komisyonu kurmasını öngördüğünü, Ermenistan'da bir takım Ermenilerden kalan toprakların tazminat sorunlarının görüşülmesinden bahsettiğini, kara sınırının ve demiryolunun açılmasından bahsettiğini ifade etti.
Görgülü, protokolün konsolosluk açılmasını gündeme getireceğini de kaydederek, "Konsolosluk açılırsa Türkiye Ermenistan'ı tanımış olacak" dedi. (EÖ)