Van'da yayımlanan Şehrivan gazetesi sahibi Aziz Aykaç, Ermenistan Sınır Kapısı'nın açılmasında yarar gördüğünü açıkladı: "Bizim bölge insanı da bunu istiyor. Ermenistan'dan ziyaretler olursa bizim de ticaretimiz, ilişkilerimiz artar. Akdamar Kilisesi'nin restore edilmesiyle gelip gidenler çok memnun kaldı, daha sık gelmeye ve Türkiye'ye daha hoş bakmaya başladılar."
Türkiye A Milli Futbol takımı, 2010 Dünya Kupası Elemeleri çerçevesinde, 6 Eylül'de Ermenistan Takımı'yla bu ülkenin başkenti Erivan'da maç oynayacak.
Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan, Türkiye Futbol Federasyonu'nun yeni başkanı Mahmut Özgener'e gönderdiği bir mektupta, oynanacaK maçın bir futbol bayramı havası içerisinde geçeceğini, maçı izlemeye gidecek Türkiyeli izleyicilerinin güvenliklerinin en iyi şekilde sağlayacaklarını bildirdi.
İki gazeteci, "kapı açılsın" dedi; ikisi de şarta bağladı
bianet, Hayrapetyan'ın bu olumlu temennisinin Ermenistan'a sınırı olan ve yakın kentlerde görev yapan gazetecilerce, Ermenistan Sınır Kapısı'nın açılması konusunda paylaşıp paylaşılmadığını sordu.
Görüşlerine başvurduğumuz gazetecilerin bir bölümü, Sınır Kapısı'nın açılmasında ekonomik ve sosyal açıdan bariz bir yarar görürken diğer kısmı, bunun Yukarı Karabağ Sorunu, Soykırım iddiaları gibi politik ilişkilerin düzelmesinden sonra ele alınabileceğine inanıyor.
Aykaç; Tarım ve hayvancılık öldü, tek umut turizm
Van'da 36 yıldır gazetecilik yapan Aziz Aykaç, son dönemde atılan olumlu adımların yetersiz olduğunu, Sınır Kapısı'nın bir an önce açılması, Van Gölü'nün içindeki Akdamar Kilisesi'nin belirli günlerde ibadet edilebilir hale getirilmesi gerektiğine inanıyor.
Şehrivan gazetesi sahibi Aykaç, hükümetin Ermenistan ile sıcak ilişkilere girmesi, ticari ilişkileri canlandırılması, inanç aktivitelerini artırmasında yarar görüyor.
"Bizim bölge insanı da bunu istiyor. Ermenistan'dan ziyaretler olursa bizim de ticaretimiz, ilişkilerimiz artar. Akdamar Kilisesi'nin restore edilmesiyle gelip gidenler çok memnun kaldı, daha sık gelmeye ve Türkiye'ye daha hoş bakmaya başladılar."
Van bölgesinde çok önemli kilise ve tarihi yapıların bulunduğu, Güzelsu Kalesi (Hoşap) ve Yedi Kilise, Çavuştepe Kalesi ve Anzaf Kalesi gibi yapıların onarılmakta olduğunu ifade eden Aykaç, "Zaten hayvancılık ve tarımı bitirdiler ama bu bölgede huzur isteniyorsa, halkın gözünde tek umut olan turizmi, sınır ticaretini canlandırmalılar. Bu halk ekmeğini bulduğu zaten sorunlar biter. Korkular boşuna. Askeri yöntemlere başvurmanın yararı yok. Sınır ticari İran'la neden yapılmasın?" diye konuştu.
Yılmaz: Esnaf yararlanacak
Ardahan'da gazetecilik yapan kadın gazeteci Selmi Yılmaz, Gürcistan ile olan Posof Türközü ve Çıldır Aktaş Sınır Kapıları'nın her ikisinin de açılması için uzun yıllardır uğraştıklarını kaydetti; bunun ticareti canlandıracağını söyledi.
Son Vilayet ve Kuzey Doğu Anadolu gazetesi sahibi Yılmaz, sadece kentin gelişmesi için faydalı olmayacağını, bunun Türkiye'nin etki alanı olarak Ermenistan üzerine Kafkasya'ya bağlanması açısından da önemli olduğunu söyledi: "Arıcılık ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bir bölge olduğu için bundan esnafımız yararlanacak."
Tan: Karabağ Sorunu'nun cezasını biz çekiyoruz
Ancak Ermenistan ile olan Sınır Kapısı'nın açılmasını bu ülke askerlerinin Yukarı Karabağ'dan çekilmesi şartına bağlayan haberciler de var:
Sınır kapısının açılmasında yana olduğunu ancak bunun çok zor olduğunu söyleyen Kars Postası gazetesi sahibi Yakup Tan, şu an kapının "kendi ülke çıkarlarımız" için kapalı tutulmasından yana.
"Kapı, onlar Karabağ Sorunu'nu çözdükten sonra açılsın. Ondan sonra engel kalmıyor zaten. O vakit açmazsak biz ayıp ederiz. Yoksa, ekonomik anlamda çok değişik olur, kalkınırdık. Bu sorunun çözülmemesinin cezasını bir sınır kenti olarak biz çekiyoruz."
Hacıkasımoğlu: Ermenistan adım atmalı ki yumuşama gösterilsin
Ermenistan'ın politikalarından rahatsız olduğunu ifade eden gazeteci Erhan Hacıkasımoğlu da, aşağı yukarı Tan gibi düşünüyor.
Dünya parlamentolarında soykırımı tanıyan düzenlemelerden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Iğdır ve Çağdaş gazeteleri yazı işleri müdürü Ahacıkasımoğlu, düşüncelerini "Ermenistan halkı ve yetkilileri ile Ermeni diasporası tutum değiştirmeli. Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'dan çıkması ve adım atması lazım ki Iğdır halkı da yumuşama içerisine girsin. Yoksa bir futbol maçıyla durum değişmez" sözleriyle açıklıyor.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da, resmi kanallardan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü maça davet etmiş ve iki ülke arasındaki ilişkilerin “normalleşmesi” gerektiğini belirtmişti. (EÖ/EZÖ)