Türkiye–Ermenistan futbol milli takımlarının karşı karşıya geleceği 6 Eylül yaklaştıkça, Ermenistan medyası ve sokak da ağırlıklı olarak bu konuyu konuşuyor. A1 Plus’un haberine göre, halk bu maçı heyecanla bekliyor.
“En son 80’lerin sonunda maça gitmiştim. 20 yıl sonra ilk kez yeniden maça gideceğim. Çünkü bu tarihi bir maç” diyor 54 yaşındaki Armen Vartanyan. Vartanyan, Moskova’da yaşayan göçmen işçilerden. Maç günü Yerevan’da olacak şekilde ayarlamış işlerini…
Kadınlar da merakla bekliyor maçı. 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Lusine Markaryan maçı sabırsızlıkla beklediğini söylüyor. “Ağabeylerim gitmemi istemiyor, onlar Ermenistan futbolunu takip etmiyor ama ben gideceğim” diyor.
Bazı taraftarlar ise biletlerin pahallılığından şikayetçi. “Daha bilet bulamadım, ama gitmek istiyorum. Maça beraber gideceğim bir arkadaş arıyorum ama 20-30 dolar verecek kimseyi bulamıyorum” diyor 29 yaşındaki Gor Voskanyan.
24 yaşındaki Gagik Ayvazyan ise “Gençler sinemaya, kafelere o kadar para buluyorlarsa, futbol için de bulabilirler” diyor.
“Ermenistan yeniden yalnızlaştırılmamalı”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın maç davetiyle ilgili siyasetçiler ve uzmanlar çeşitli yorumlar getiriyor.
Ermenistan’ın dışişleri eski bakanı Vartan Oskanyan, Türkiye’nin önerdiği Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu ile ilgili kuşkulu. Oskanyan, “Ermenistan kendi şartlarını açıkça ortaya koymalıdır, daha sonra yeniden abluka altına alınmayacağını garanti etmelidir. Platforma katılacak tüm taraflar eşit koşullarda olmalıdır. Ancak bu şekilde, Kafkaslar’da güvenlik kendi başına bir sistem haline gelebilir” diyor.
Karabağ sorunu için doğrudan görüşme
Salı günü Soçi’de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Sarkisyan’ın görüşmesinden sonra, Medvedev’in Karabağ sorununun çözümü için Ermenistan ile Azerbaycan’ın doğrudan ikili görüşmeler gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.
Gül’ün Ermenistan’da Karabağ sorununu da konuşması bekleniyor. Bu ziyaret çerçevesinde Minsk Grubu’nda bir araya gelen taraflar, ilk kez en üst düzeyde, karşılıklı olarak görüşme imkânı bulacak.
“Türkiye ilişkileri dengelemek istiyor”
Erivan’da (Yerevan) yaşayan Amerikalı siyasi analist Richard Giragosyan, Türkiye’nin Kafkasya’daki politikalarının Azerbaycan’ın rehin kaldığını söyleyerek, bu nedenle Türkiye’nin dış politikasının ciddi bir biçimde sınırlandığını söyledi.
“Fazlasıyla uzun bir süreden beri Türkiye Azerbaycan’a rehin durumunda. Bu nedenle de Ermenistanla ilişkileri nasıl geliştireceğine dair alternatifler konusunda ciddi kısıtlamalar yaşıyor. Ankara çok uzun zamandan beri, Bakü’nün istekleri doğrultusunda Ermenistan’a neler önerebileceğini düşünüyor. Şu anda bu durum bir şekilde dengelenmeye çalışılıyor; hem Azerbaycanla yakın ilişkileri sürdürüp hem de Ermenistan’la ilişkileri geliştirmenin yöntemleri aranıyor.”
“Spor buzları eritmek için bir fırsat”
Ermenistan’ın birinci devlet başkanı Levon Ter Petrosyan, Gül’ün Ermenistan’a gelecek olmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. “Bu karardan ancak memnun olabilirim. Spor aktiviteleri iki ülke arasındaki buzları eritmek için bir fırsat olabilir.”
Bugüne kadar Türkiye’den üst düzey yetkililerin Ermenistan’a gelmemiş olmasının normal bir komşuluk ilişkisinde olmaması gerektiğini söyleyen Ter Petrosyan, kendisinin üç kez, ikinci devlet başkanı Robert Koçaryan’ın da bir kez Türkiye’ye gittiğini ancak Türkiye’den bu düzeyde ilk ziyaretin önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olduğunu hatırlattı.(TS/EÜ)