Ermenistan’da, 19 Şubat’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından muhalefetin hemen her gün düzenlediği protesto eyleminin dünkü (2 Mart) kısmında 15 bin eylemciye polis havaya ateş açarak ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Polis çok sayıda muhalifi gözaltına alırken, çıkan çatışmalarda sekiz kişi öldü.
19 Şubat'tan sonra Ermenistan'da 135 seçim merkezinde yeniden sayım yapılmış ancak seçim sonuçları değişmemişti. Bazı seçim merkezlerinde de hile ve usulsüzlük yapıldğı gerekçesiyle yasal süreç başlamış, muhalefet lideri Levon Ter Petrosyan, seçimlerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Agos gazetesinin haberine göre Yüksek Kurul, seçim sonuçlarını tartışmıyor, Serj Sarkisyan’ın başkanlığını kutluyor. Öte yandan, seçimlerde yaşanan hile, usulsüzlük, rüşvet ve şiddet olayları yaşandığını, bu nedenle halkın seçimler hakkında farklı kanaatlere sahip olduğunu ve halen ülkede toplumsal bir gerginliğin hüküm sürdüğünü belirtiyor.
HRW: Polis ölçüsüz güç kullanıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW), Ermenistan polisinin seçim sonuçlarını barışçıl eylemlerle protesto edenlere karşı ölçüsüz güç kullandığını açıkladı.
Örgütün Avrupa ve Orta Asya Bölümü başkanı Holly Cartner "Ermenistan yönetimi şiddete başvurmaktan uzak durmalıdır. Siyasi krizler halka karşı her tür operasyonu yapma hakkı tanımaz" dedi.
Pazar günü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Daniel Fried’in, Ermenistan başbakanı Sarkisyan'le telefonda görüştüğü, daha fazla şiddet kullanılmaması, sorunların siyasi diyalog yoluyla çözülmesi için çağrıda bulunduğunu söylendi.
Açıklamada ayrıca, muhalefete de aynı mesajları ilettiği ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı, 20 gün ilan edilen (18 Mart'a dek) olağanüstü halin bir an evvel sona ermesini ümit ediyor. Reuters Haber Ajansı’nın verdiği bilgiye göre, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan Heikki Talvitie durumu yerinde incelemek üzere Yerevan’a geliyor.
Dışişleri krizde
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın en önemli kadroları görevlerinden uzaklaştırıldı.
Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası güvenlik ve NATO bölümünün başında bulunan Marta Ayvazyan, Avrupa Bölümü Danışmanı Arakel Semerciyan, bakanlığın basın ve enformasyon sorumlusu Vladimir Karabetyan, Birleşmiş Milletler'le (BM) İlişkiler bölümünün başında bulunan Varsenik Bağdasaryan, Güney Amerika bölümünde çalışan Elen Bedeyan yaptıkları açıklamanın ardından görevden alındı.
Haftasonundaysa, Kazakistan ve Kırgızistan Büyükelçisi Levon Khachaduryan, İspanya, İtalya ve Portekiz Büyükelçisi Rupen Şakaryan ve Dışişleri Bakanı’nın yardımcısı Armen Bayburtyan’nın görevine son verildi.
Onlar da meslektaşları gibi açıklamalar yapmış, ülke içindeki krizin demokratik yollarla çözülmesini istediklerini, seçimlerin hile ve usulsüzlük iddialarının gölgesinde kalmasından duydukları üzüntüyü dile getirmişlerdi. (GG)
* Haberi hazırlarken Agos gazetesi ve NTV'den yararlandık.