*Karabağ anlaşmasının ardından Paşinyan'ı protesto edenler parlamento binasına girmişti.
Rusya nezdinde 9 Kasım'da imzalanan Dağlık Karabağ anlaşmasından sonra Ermenistan'da yoğun bir protesto dalgasıyla karşılaşan Başbakan Nikol Paşinyan, silahlı kuvvetlerde reform hareketi başlayacağını duyurdu.
Facebook'tan bir mesaj paylaşan Paşinyan, "Mevcut durumdan dolayı kendimi ana sorumlu gördüğümü vurgulamak isterim" dedi ve ekledi:
"Fakat bununla birlikte ülkede istikrar ve güvenliği sağlamaktan sorumlu asıl kişi benim. Bu nedenle bir yol haritası sunuyorum ve bunun uygulanması için hükümette değişiklikler başlatıyorum."
TIKLAYIN - Türkiye'nin bölgedeki rolü ne olacak?
Sarkisyan: Seçimde hemfikiriz
Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ise dün yaptığı konuşmada Başbakan Paşinyan'a erken seçim çağrısı yaptı.
Sarkisyan, "Herkesle konuştum. Hepimiz Paşinyan'ın istifa vermesi ve erken seçim yapılması konusunda hemfikiriz" dedi.
Karabağ anlaşması hakkında özet bilgi
Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül'de başlayan ve üç ateşkes girişiminin hepsinin dakikalar sonra bozulmasıyla süren çatışmalar 10 Kasım'da Rusya'nın girişimiyle imzalanan "kalıcı ateşkesle" durdu.
Anlaşmanın "barış gücü" ile ilgili maddesinde şöyle deniliyor:
"Dağlık Karabağ ile Ermenistan'ın bağlantısını sağlayacak ve aynı zamanda Şuşa şehrini etkilemeyecek olan Laçin koridoru (5 km genişliğinde) Rusya Federasyonu barış gücünün kontrolünde kalır.
Tarafların mutabakatı ile Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasındaki bağlantıyı sağlayacak Laçin koridorunun yeni güzergahı için önümüzdeki üç yıl içinde inşaat planı oluşturulacak ve daha sonra bu güzergahın korunması için Rus barış gücü konuşlandırılacak."
TIKLAYIN - Karabağ anlaşması neleri değiştirdi?
(PT)