Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı, Zeytinburnu’ndaki hastane arazisinin karşısında yer alan 42.259 metrekarelik eski bostan arazisinin tapusunu vakıf adına tescil ettirdi.
Agos gazetesinden Rober Koptaş'ın haberine göre, söz konusu arazi, önceki yıllarda birtakım haksız uygulamalar sonucunda Surp Pırgiç Hastanesi mülkiyetinden çıkmış ve Vakıflar Genel Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi uhdesine geçmişti.
Şu anda üzerinde spor ve ticaret tesisleri bulunan arazi, Zeytinburnu ilçesinin en gözde arsalarından biri konumunda.
Arazinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde bulunan yaklaşık yüzde 10’luk bölümü 2012 yılının Haziran ayında vakfa iade edilmişti. 22 Ocak 2014'te tarihinde Hastane Vakfı adına tescil edilmesiyle geriye kalan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Zeytinburnu Belediyesi mülkiyetine geçmiş alan da iade edilmiş oldu.
Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu, arazinin vakfın ihtiyaçları ve toplumun yararları gereğince nasıl değerlendirileceğine daha sonra karar vereceğini açıkladı.
Eskiden arazide şenlikler yapılırdı
Ermeni toplumunun 36 Beyannamesi uygulamasıyla kaybettiği en önemli gayrimenkullerden biri olan bu arazi, eskiden, mayıs ayındaki Hampartsum şenliklerinin yapıldığı bir bostandı. 1974'te bir sabah dozerler araziye girmiş ve “Tapuda malik hanesi boş, buranın sahibi yok” denerek araziye el konulmuştu. Ardından da Büyükşehir Belediyesi arsanın büyük bölümünü satın almıştı.
Surp Pırgiç'in hala 95 mülkü başkasında
Hrant Dink Vakfı’nın hazırladığı 2012 Beyannamesi adlı çalışmaye göre Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı'nın son dönemde 35 mülkünün sorunu giderildi. Dördü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile sonuca bağlandı. Bunlar arasında, Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan İGS binasıyla ilgili dava, Ermeni toplumunun AİHM’e başvurarak geri kazandığı ilk mülk olma özelliğini taşıyor. Geriye kalan 95 mülk ise hâlâ başka maliklerin üzerinde görünüyor.
Ermenilerin sadece 143 mülkü iade edildi
Araştırma kapsamında, İstanbul’daki 53 Ermeni vakfının yıllar içerisinde toplam bin 328 adet taşınmaz edindiği tespit edildi ve bunlardan 580 taşınmazın mülkiyet sorunu yaşadığı saptandı. Ayrıca 661 adet taşınmaza, değişik sebeplerle el kondu. Bunlardan 143’ü son 10 yıl içerisinde yapılan yasal değişiklikler sonucunda vakfına iade edildi. (NV)