Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Agos gazetesi Ermeni toplumundan Berk Acar’ın tüm sınavları geçerek kaymakam olmaya hak kazandığını duyurdu. Bu bir ilk.
“Önümüzdeki dönem görev alması bekleniyor”
Agos’un paylaşımı şöyle:
“Cumhuriyet tarihinde bir ilke doğru: Türkiye Ermeni toplumundan avukat Berk Acar tüm sınavları geçerek Kaymakam olmaya hak kazandı. Acar'ın önümüzdeki dönemde görev alması bekleniyor. Ayrıntıları paylaşacağız.”
Cumhuriyet tarihinde bir ilke doğru: Türkiye Ermeni toplumundan avukat Berk Acar tüm sınavları geçerek Kaymakam olmaya hak kazandı. Acar'ın önümüzdeki dönemde görev alması bekleniyor. Ayrıntıları paylaşacağız.
— AGOS / ԱԿՕՍ (@AGOSgazetesi) October 28, 2021
Ermeni ve Yahudi gençler anlatıyor: “İki tarafta mücadele etmek”
Çatlak Zemin'de yer alan yazıda Ermeni ve Yahudi gençler sorunlarını anlatmıştı.
Gerçekleştirdiğim saha görüşmelerinde Türkiyeli Ermeni gençlerin maruz kaldıkları toplumsal eşitsizliklere sıklıkla verdikleri örnek, devlet alanındaki istihdamlarda yaşadıkları eşitsizlikler oldu: “Ermeni olduğumuz için eşitsizliklere maruz kalıyoruz. Bunun en büyük örneği, bazı mesleklere istesek de puanımız da yetse o iş için en mükemmel insan da olsak Ermeni olduğumuz için o mesleği yapamamam. Bu, en büyük eşitsizliklerden biri.” (24 yaşında, erkek, lisans öğrencisi)
“Ermeni olduğumuz için kesinlikle eşitsizliklere maruz kalıyoruz. Mesela 20 yaşına geldiğinde her Türk askere gider. Ermeni erkekler de askere gidiyor. Ama şöyle bir şeyle gidiyoruz. Türkler, askerlikte yükselebiliyor. Mesela astsubay olabiliyor ama sen Ermeni olarak sadece er olabiliyorsun; astsubay, binbaşı gibi şeyler olamıyorsun. […]” (25 yaşında, erkek, sivil toplum çalışanı)
“1925 tarihli Memurin Kanunu’nun 4. maddesinde, kamu görevlisi olmak için etnik anlamda Türk olmak şart koşuluyordu. Her ne kadar 1965’te çıkarılan Devlet Memurları Kanunu, bunu ‘T.C. vatandaşı olmak’ şeklinde değiştirmişse de ve ülke kanunlarında Ermenilerin veya diğer gayrimüslimlerin devlet görevlisi olmasını engelleyecek herhangi başka bir hüküm yoksa da, bürokrasinin orta ve üst makamlarında gayrimüslim birini görmek mümkün değildir. Resmi bir yasak olmamasına karşın bürokrasi, fiiliyatta bu uygulamaya direnç göstermektedir.”
Yani Ermeniler, istihdamın onlara açık olmadığı meslek grupları -savcı, hakim, polis, er dışında bir rütbede askerlik gibi- için gerekli başarıya; gerekli beceri ve yetilere sahip olsalar da bu meslek gruplarına dahil olamıyor. Bu durum da Ermenilerin, toplumdaki “makbul” kişiler karşısında eşitsiz bir konumda yer almasına neden oluyor.
Kaymakamlık hakkında kısa bilgi
Kaymakamlar görev yaptıkları ilçede kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarının ilanını ve uygulanmasını sağlarlar. Ayrıca ilçedeki halkın dilek ve isteklerini yerine getirmek; kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişini teftiş etmek ve bağlı bulundukları valinin emir ve talimatlarını yerine getirmekle de yükümlüdürler.
Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar yaptıkları veya yapacakları tüm teftişlerin zamanını ve sonuçlarını valiye rapor etmek zorundadırlar.
Sınava Başvuru Şartları · Yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmak veya; · Üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmak. ·
Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olmayan kaymakam aday adayları; mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının yüzde seksenine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alacakları eşdeğerlik belgesini, lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adayları ise noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri mülakat sınavı için evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığına ibraz etmek zorundadırlar. ·
1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’nun 2 ve 2/A, 657 sayılı DMK’nın 48/A, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 274/A ve Kaymakam Adayları Yönetmeliği’nin 5. maddelerinde yer alan şartlara haiz olmak. · 01 Ocak 2021 tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1986 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar)
(EMK)