İstanbul Bilgi Üniversitesi, University of California Los Angeles (UCLA) ve Tarih Vakfı’nın ortaklaşa gerçekleştirmeyi planladığı Ermeni Soykırımı: Kavramlar ve Karşılaştırmalı Perspektifler Konferansı’na ev sahipliği yapmaktan vazgeçerken, konferansın Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenleneceği açıklandı.
Tarih Vakfı’nın internet sitesinden yapılan duyuruda konferansın 26 Nisan Pazar günü saat 10.00-18.30 arasında Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü, Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu’nda düzenleneceği belirtildi.
Rektör Sanver: Kurumsal başvuru yapılmadı
Öte yandan konferansın iptal edildiği Bilgi Üniversitesi’nde sular durulmuyor. HaberVs’den Pınar Palabıyık’a konuşan rektör Remzi Sanver, kendilerine kurumsal olarak bir başvuru yapılmadığını söyledi.
Sanver, üniversitenin üstleneceği böyle bir etkinliğe ilişkin yönetime hiçbir resmi talep iletilmediğini söyledi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kurumsal olarak dahil olacağı tüm etkinliklerin usul olarak bir kabul sürecinden geçmesi gerektiğine değinen Sanver sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kurumsal olarak dahil olunacak her etkinliğin üniversite yönetim kurulu ve üniversite senatosunda kabulü, mütevelli heyeti tarafından da onaylanması gerekir. Bu süreçler de rektörlüğe yapılan bir başvuruyla başlar.
“Bu aşamalardan geçmeyen bir etkinlik üniversiteye atfedilemez. Bunun aksi, tabir-i amiyane ise özür dilerim; kendi kendine gelin güvey olmaktır.”
Sanver, konferansın Bilgi Üniversitesi ayağını düzenleyen Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü tarafından yapılan başvurunun, üniversite Genel Sekreterliği’ne iletilen salon rezervasyon talebinden ibaret olduğunu belirterek, kabul sürecinden geçmeyen bir salon başvurusunun kurumsal açıdan hiçbir anlam ifade etmediğini de dile getirdi.
Akademisyenler tepkili
Bilgi Üniversitesi’nden bir grup akademisyen ise gelişmelere karşı tepkisiz kalmayacaklarını ifade ettiler.
Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ohannes Kılıçdağı, öğretim elemanlarına gönderdiği toplu mesajda; üniversite yönetiminden konuyu açıklığa kavuşturan resmi bir açıklama isteneceğini ve rektörlüğe bu taleple ilgili olarak iletilecek dilekçenin tüm Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinin imzasına açılacağını duyurdu.
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü’nün University of California Los Angeles (UCLA) ve Tarih Vakfı’yla ortaklaşa düzenlediği “Ermeni Soykırımı: Kavramlar ve Karşılaştırmalı Perspektifler” başlıklı konferansın 26 Nisan 2015 tarihinde üniversitemizde yapılmasına, şimdiye kadar üniversitemizin herhangi bir makamınca doğrudan sahiplenilmeyen bir kararla izin verilmediğini öğrendik.
Etkinliğe hemen hemen beş haftalık bir süre varken başvuru yapılmasına, dolayısıyla usule dair her türlü olası hata veya eksikliğin giderilmesine ziyadesiyle vakit olmasına rağmen verilen bu karar, üniversitemizde akademik özgürlüklerin, düşünce ve ifade hürriyetinin tehdit altında olduğuna dair bizde tedirginlik ve endişe yaratmıştır. Bu gibi meselelerin özgürce tartışılmasını engellemek ülkemizin demokratikleşmesi ve normalleşmesi açısından kaçırılmış bir fırsat olduğu gibi üniversitemizin akademik özgürlükler karnesi açısından da bir geriye gidiştir.
Bu noktadaki hayal kırıklığımızı da belirtiriz. Hem bu endişelerin giderilmesi hem de üniversitemizin akademik özgürlükler noktasında hakkıyla sahip olduğu olumlu imajın kamuoyu nezdinde daha fazla zarar görmesini engellemek amacıyla bu kararın hangi gerekçeyle alındığı hakkında doyurucu bir açıklamanın ve ortaya çıkan durumu tamir çabasının elzem olduğunu düşünüyoruz. Bunun aynı zamanda entelektüel etik ve sorumluluğun kaçınılmaz bir gereği olduğunu sizlerin de anlayacağından eminiz. (EKN)