Fransa'daki Ermeni kuruluşları, "Ermeni Soykırımı'nın inkarını" cezaya bağlayan yasanın bir an önce Fransa Senatosu'nda görüşülmesi için yarın (22 Kasım) senato önünde eylem yapmaya hazırlanıyor.
Ancak Fransız Ulusal Meclisi'nin görevlendirdiği bir komisyon, Fransa Meclisi'ne bundan böyle tarihi olaylar hakkında ve ders kitaplarının içeriğiyle ilgili yasa çıkarmamasını öneren bir rapor hazırladı.
Eski "soykırım yasaları" kalacak
Daha önce tarihi olaylarla ilgili oylanmış yasalara dokunulmamasını da öneren rapor kabul edilirse, "Fransa 1915 Ermeni soykırımını açıkça tanır" şeklinde tek cümlelik "Ermeni soykırımı" yasasının geçerli kalacak.
12 Ekim 2006'da Fransa Parlamentosu, yasayı 19 oya karşılık 106 oyla kabul etmişti. Tasarıyı sunan Fransa Sosyalist Partisi'nin (PS) yanı sıra iktidardaki Halk Hareket Birliği (UMP) ve muhalefetteki diğer sağcı parti Fransa Demokrasi Birliği'ne (UDF) mensup milletvekilleri tasarıya "evet" demişlerdi.
Yasa bir yıl hapis ve 45 bin avro ceza öngörüyor
Fransa, Ermeni Soykırımı'nı 2001 yılında çıkardığı bir yasa ile tanımıştı. Ermeni Soykırımı'nı inkar edenleri bir yıl hapis ve 45 bin avro para (85 bin 500 YTL) ile cezalandıran yasa, 2001 yılına ait yasayı tamamlayıcı nitelikte.
Düzenlemeyle 29 Mayıs 1998 tarihli yasaya, "29 Temmuz 1881 tarihli Basın Kanunu'nun 23. maddesinde yer alan araçlar yoluyla 1915 yılındaki Ermeni Soykırımı'nın varlığına itiraz edenler, aynı yasanın 24. maddesinin öngördüğü şekilde cezalandırılırlar" şeklinde bir 2. madde eklenmesi öngörülüyor. Ancak Senato, bugüne kadar bu yasayı görüşmedi.
Yazar Bernard Henri-Lévy de destek veriyor
Senato önünde yarın yapılacak eyleme Fransa Ermeni Kuruluşları Koordinasyon Konseyi (CCAF) gibi örgütler "tarihi gerçeklere saygı" ve "soykırımın inkarına karşı mücadele" adına destek veriyor.
Gayssot Yasası'nın Yahudi Soykırımı'nın tartışmaya açılmasınının önüne geçtiğini açıklayan bu kuruluşlar, "Ermeni Soykırımı"nın söylem ve eylemlerle inkar edilmesine devam edildiğini savundular; Senatodan bu yasayı bir an önce gündemine almasını talep ettiler.
Eyleme katılacaklar arasında felsefeci, yazar, denemeci Bernard Henri-Lévy'nin de olduğu açıklandı. (EÖ)