Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı’nda (TEOG) bu yıl, Ermeni okullarında okuyan öğrenciler de kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınava girecek.
Sınav soruları Ermeni cemaati ve bu okullarda görevli öğretmenler tarafından hazırlandı.
Bu seneye kadar Ermeni okullarındaki öğrenciler din dersi sorularını yanıtlamıyor ve bu durum puan kaybına neden oluyor, öğrenciler dezavantajlı durumda kalıyordu.
Geçen yıl azınlık okullarındaki öğrenciler muaf oldukları sınava girmedi gibi gözükmüş ve öğrenciler yine puan kaybetmişti.
Azınlık okullarının yöneticileri bir süredir öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimde bulunuyordu.
İstanbul’da toplam 13 Ermeni ilköğretim okulunda toplam 218 öğrenci okuyor.
Rum okullarında mağduriyet sürüyor
Geçen yıl Türkiye’deki tek Yahudi okulundaki öğrencilere TEOG sınavında Yahudi dininden soru sorulması bakanlık tarafından onaylanmıştı.
Rum okullarında okuyan öğrencilerin mağduriyeti ise devam ediyor, bu öğrenciler geçmiş yıllarda olduğu gibi yine bu sınavdan muaf olacak.
Anuşyan: Sorular Ermenice
Başrahip Tatul Anuşyan’ın önderliğinde, din kültürü öğretmenleri ve pedagoji uzmanlarından oluşan bir heyet Ermeni okullarında verilen Ermenice, Din Kültürü ve Ahlak gibi kültür derslerinde okutulan kitapların yenilenerek yeni kitapların oluşturulması için çalışıyordu.
Anuşyan Agos’ta 27 Temmuz 2015 günü yayınlanan söyleşisinde, TEOG’da bu kitaptan faydalanılacağını belirtmiş, soruların Ermenice hazırlanıp, o şekilde TEOG sınavına dahil edilmesinde karar kılındığını da vurgulamıştı.
“Bu konu Milli Eğitim’in Ölçme Değerlendirme Departmanı’nı ilgilendiriyor. Soruların Türkçe hazırlanması durumunda kavramsal sorunlar ortaya çıkacaktı. Bu çekincelerimizi anlayışla karşıladılar.
“Sınav tarihi yaklaştığında Ankara’ya gidilecek; sorular orada, gizlilik sözleşmesi kapsamında hazırlanacak.
“Talim Terbiye Kurulu’nda müfredatla ilgili tüm sorular netleştirildikten sonra Şubat ayında bu müfredata onay verilmişti. 40 yıl önce onaylanmış bir müfredat vardı, o tarihten sonra bu bir ilk oldu. Kurul üyelerinin soruları oldu, onları aydınlattık. Pozitif ve sıcak bir yaklaşım sergilediler, ciddi bir sorun yaşamadık.”
İçerik
Anuşyan’ın verdiği bilgilere göre, 8. sınıfın müfredatı, Kutsal Kitabı ve havarileri tanıma ve bireyin ahlaki görev ve sorumluluğunu anlamayı kapsıyor.
“Ermeni Kilisesi’nin tarihçesi ve günümüzdeki yapısı, İstanbul’la ilgili özellikler ve hayır kurumlarımız ele alınıyor.
“Diğer bir ünitede sakramentler yani kilisenin gizleri, pratikte karşımıza çıkan iman alanıyla ilgili bilgiler, İsa Mesih’in öğretileri yer alıyor.
“Daha sonra evrensel konsillere yani Ermeni Kilisesi’nin iman temelini oluşturan konsillere bir bakış, dinin ve duanın yaşamımızdaki yeri, dindeki evrensellik ve farklı inançlara hoşgörülü, hatalı öğretilere duyarlı olmaya dair üniteler var.”
Sınav tarihleri
TEOG sınavlarına bu yıl 8. sınıfta okuyan toplam 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin girmesi bekleniyor.
TEOG ilk dönem sınavları 25-26 Kasım arası, mazeret sınavları 12 ve 13 Aralık'ta; ikinci dönem ortak sınavları 27 ve 28 Nisan'da, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs'ta yapılacak. (YY)
* Kaynak: Akşam ve Agos