Haberin Kürtçesi için tıklayın
Karaman’ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 28 Ekim 2014'te 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayeti davasının dün görülen duruşmasında yeni bilirkişi raporu geldi.
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı bilirkişi raporunda, olayın eski ocakta biriken suyun basması sonucu yaşandığı, eski ocakla ilgili imalat haritaların bulunmadığı ve yeni imalat haritalarıyla da çakıştırılmadığı, 25 metrelik sondaj makinası olmaması nedeniyle, eski ocağa yakın mesafeden kömür çıkartılmaya çalışıldığı için de olayın meydana geldiği belirtildi.
MİGEM yeterli denetlemedi
Raporda, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) iş kazasının meydana geldiği iş sahasında maden üretim faaliyetini yeterince ve etkin denetlemediği ifade edildi.
Rapor: 4 sanık bilinçli taksirle hareket etti
Davada şu anda ikisi tutuklu, biri kaçak, 16 sanık yargılanıyor. Raporda Ermenek Cenne Linyit Kömürü hissedarı ve müdürü Abdullah Özbey, Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi maden mühendisi Ali Kurt ve Has Şekerler Madencilik Şirketi Daimi Nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy'un, “bilinçli taksirle” hareket ettiği, diğer sanıkların ise kusurlu olmadığı belirtildi.
Hatırlanacağı gibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü Şirketi sahibi Abdullah Özbey, mahkeme başkanının itirazına rağmen 5 Mayıs 2016’da tahliye edilmişti. Yavuz Özsoy da tahliye edildikten sonra hakkında yakalama kararı çıkarılmasına rağmen hala bulunamadı.
"Patrona yakalama kararı çıkmalıydı"
bianet’e konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, yeni bilirkişi raporunun tahliye edilen Abdullah Özbey’in suçlu olduğunu bir kez daha teyit ettiğini ve tahliyesinin yanlış olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
“Mahkeme zaten Abdullah Özbey’i tahliye etmemeliydi. Şimdi üstüne bilirkişi raporuyla Özbey’in suçu bir kez daha teyit edildi ancak mahkeme yine de Özbey’in yakalanması talebimizi adli kontrol hükümlerine uyduğu için reddetti. Özbey’in durumu da tıpkı tahliye edilen ve daha sonra yakalama kararı çıkarılmasına rağmen bulunmayana Yavuz Özsoy gibi olacak. O da cezası onandığında adli kontrol kararı olmasına rağmen bulunamayacak.
"MİGEM suçlu ama yargılanmıyor"
"Raporda MİGEM’in de suçlu olduğu yine belirtildi. İşçiler 25 metrelik sondaj alanında çalışması gerekirken 3 metrelik yerde çalışmışlar. Maden sahibi MİGEM’e sondaj makinesi siparişi verdim demiş. MİGEM de ocağın yeniden açılmasına izin vermiş. Ancak MİGEM yöneticilerinin soruşturma izni olmadığı için yargılanamıyorlar.
"İddianamede de bilirkişi raporunda da bilinçli taksir diyor, ancak biz başından beri bu suçlarında olası kastla işlendiğini ve yargılamanın da bu suç üzerinden yapılması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü burada göz göre göre ölüme sebebiyet verilmiş.”
Ne olmuştu?
28 Ekim 2014'te öğle saatlerinde Ermenek'teki özel linyit kömürü madeninde su baskınında 18 madenci mahsur kaldı.
İş cinayetini sonucu hayatını kaybeden 18 işçiye 38 gün sonra ulaşıldı. Hayatını kaybeden işçilerin isimleri şöyle: Tezcan Gökçe, Hasan Tuncer, Ali Haznedar, Mehmet Özcan, Kamil Yaman, Mehmet Baha, Ömer Cansu, İsmail Gürses, Uğur İlhan, Hüseyin Çolak, Osman Çoksöyler, Mehmet Tokat, Hüsnü Çolak, Hüseyin Gültekin, Recep Çillioğlu, İsa Gözbaşı, Kerim Haznedar ve Bahir Üzer.
62 müştekinin olduğu davada, ikisi tutuklu 16 sanık yargılanıyor. Sanıklardan maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy, Mehmet Zeybek, daimi nezaretçi maden mühendisi Cemile Karaca, maden mühendisi Nuray Yetiş, iş güvenliği uzmanı Engin Yetim, bir süre ocakta çalışmış olan Hayrettin Kirazcı, firma yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, bir firmada yönetici Şerafettin Zeybek, teknik nezaretçi Öjen Ünlü, teknik nezaretçi Ahmet Dağdeviren, iş güvenliği uzmanı Cemal Demircioğlu, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmakla” suçlanıyor.
Teknik nezaretçi Ali Kurt, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” ve “özel belgede sahtecilik”, ocakta çalışan Naci Özsoy, “özel belgede sahtecilik”, puantörlük yapan Mustafa Ayan, “bildirim yükümlülüğünün ihlalinden” hakim karşısına çıkıyor. Uyar, ve Kurt tutuklu yargılanıyor. Yavuz Özsoy hakkında yakalama kararı var. Bir sonraki duruşma 28 Haziran'da. (NV)