Karaman’ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 28 Ekim 2014'te 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayeti davasında 15 gün önce tahliye talebi reddedilen Ermenek Cenne Linyit Kömürü Şirketi sahibi Abdullah Özbey, mahkeme başkanının itirazına rağmen dün tahliye edildi.
Üçü tutuklu 16 sanığın yargılandığı davada Abdullah Özbey’in avukatları ilk olarak 20 Nisan’da tahliye talebinde bulundu. Bu talebi değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Abdullah Özbey, Ali Kurt ve Saffet Uyar’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Ancak karardan 15 gün sonra aynı talep yeniden gündeme getirildi. Ve mahkeme başkanının itirazına rağmen mahkeme heyeti iki üyenin onayıyla tahliyesine karar verildi.
"Planlı şekilde üye olmadığı zaman tahliye edildi"
bianet’e konuşan madenci ailelerin avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz ve ÇHD’den Gülşen Uzuner, mahkeme heyetindeki bir üyenin izinli ya da raporlu olduğu bir dönem planlı şekilde denk getirilerek tahliye kararı çıkartıldığını söyledi.
“Ermenek dosyasında zaten 3 tutuklu var. Bunlardan biri de şirketin sahibi Abdullah Özbey. Kendisi sondaj makinesi alınmaması, alınmış gibi MİGEM’in kandırılması gibi her şeyden haberdar bir kişiydi. Sırf kar hırsı yüzünden kendi üstüne düşeni yapmadı.
“Uzun süredir mahkeme üyelerinden birisi Özbey’in tahliyesini istiyordu. Fakat başkan ve diğer üye buna itiraz ediyordu. 20 Nisan’daki son tahliye talebinde de tutukluğun devamına karar verildi. O arada sanık avukatı bir tahliye dilekçesi verdi. Mahkeme üyelerinden birinin izinli ya da raporları olduğu bir döneme denk getirdi. Planlı bir şekilde yapılan başvuruda iki üye tahliye kararı verdi, mahkeme başkanı ise kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle bu karara şerh düştü. Normalde mahkeme heyeti bu tahliye taleplerini bekletiyor ancak böyle olmadı. Kararda 'kaçma ihtimali olduğu ancak bu aşamada adli kontrol yeterli' dendi. Kaçma şüphesi varsa, adli kontrol nasıl yeterli olabilir. Biz 31 Mayıs'taki duruşmada bu tahliyeye itiraz edeceğiz.
“Üstelik sanık avukatı tahliye dilekçesinde maden ocağının kapalı kaldığını, sahibinin çıkması gerektiğini söyledi. Yani işin devam etmesi ve ülke ekonomisine katkı getirmesi gerektiğini savundu."
Ne olmuştu?
28 Ekim 2014'te öğle saatlerinde Ermenek'teki özel linyit kömürü madeninde su baskınında 18 madenci mahsur kaldı.
İş cinayetini sonucu hayatını kaybeden 18 işçiye 38 gün sonra ulaşıldı. Hayatını kaybeden işçilerin isimleri şöyle: Tezcan Gökçe, Hasan Tuncer, Ali Haznedar, Mehmet Özcan, Kamil Yaman, Mehmet Baha, Ömer Cansu, İsmail Gürses, Uğur İlhan, Hüseyin Çolak, Osman Çoksöyler, Mehmet Tokat, Hüsnü Çolak, Hüseyin Gültekin, Recep Çillioğlu, İsa Gözbaşı, Kerim Haznedar ve Bahir Üzer.
62 müştekinin olduğu davada, üçü tutuklu 16 sanık yargılanıyor. Sanıklardan maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy, Mehmet Zeybek, daimi nezaretçi maden mühendisi Cemile Karaca, maden mühendisi Nuray Yetiş, iş güvenliği uzmanı Engin Yetim, bir süre ocakta çalışmış olan Hayrettin Kirazcı, firma yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, bir firmada yönetici Şerafettin Zeybek, teknik nezaretçi Öjen Ünlü, teknik nezaretçi Ahmet Dağdeviren, iş güvenliği uzmanı Cemal Demircioğlu, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmakla” suçlanıyor.
Teknik nezaretçi Ali Kurt, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” ve “özel belgede sahtecilik”, ocakta çalışan Naci Özsoy, “özel belgede sahtecilik”, puantörlük yapan Mustafa Ayan, “bildirim yükümlülüğünün ihlalinden” hakim karşısına çıkıyor. Uyar, ve Kurt tutuklu yargılanıyor.
Yapılan duruşmalar sonrasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Yavuz Özsoy hakkında yeniden yakalama kararı çıktı. Ancak Özsoy, halen yakalanamadı. Bir sonraki duruşma 31 Mayıs'ta. (NV)